W ramach programu "Akademia kreatywnego ucznia w PWSZ w Krośnie 5 czerwca 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie" uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w Zakładzie Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.
Podczas zajęć uczniowie oznaczali liczbę opadania mąki i określili jej przydatność do wypieku. Dokonali oceny ilościowej i jakościowej wymytego glutenu mokrego z mąki pszennej oraz jej oceny pod względem typu i przydatności technologicznej. Rozpoznawali różne typy mąk i ich zastosowanie kulinarne oraz właściwości odżywcze i prozdrowotne.
Ponadto uczestnicy warsztatów dokonali analizy instrumentalnej jakości produków pochodzenia zwierzecego na przykładzie jaj spożywczych oraz zapoznali się z ich wartością odżywczą.
Uczniowie wzięli także udział w warsztatach dotyczących budowy morfologicznej i anatomicznej bulwy ziemniaka, jej wartością odżywczą, przeprowadzili ocenę wartości konsumpcyjnej kilku odmian ziemniaka.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez: dr inż. Bernadettę Bienię, dr inż. Magdalenę Dykiel, mgr inż. Elżbietę Brągiel, mgr inż. Angelikę Uram-Dudek.