W dniu 24 września 2018 roku już po raz trzeci uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju uczestniczyli w warsztatach, które odbyły się pod przewodnictwem mgr inż. Elżbiety Brągiel - pracownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.
Podczas warsztatów uczniowie badali jakość ziarna zbóż, a także oznaczali wartość wypiekową mąki. Badali szklistość, mączystość i wilgotność ziarna, MTN, dokonali przemiału ziarna pszenicy, oznaczyli liczbę opadania a także określili jej przydatność do wypieku. Wykonali również badania ilości i jakości wymytego glutenu mokrego z mąki pszennej oraz jego oceny pod względem typu i przydatności technologicznej. Rozpoznawali różne typy mąk i ich zastosowanie kulinarne oraz właściwości odżywcze i prozdrowotne.
Zajęcia odbyły się w ramach realizacji Projektu pod nazwą: „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, w ramach Osi Priorytetowej IX, Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.