Podczas Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie odbyły się wykłady tematycznie oraz warsztaty praktyczne. Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Renata Tobiasz-Salach wygłosiła prelekcje nt. „Produkty owsiane dla zdrowia i urody”. Produkty owsiane ze względu na unikalne właściwości żywieniowe, powinny być podstawowymi składnikami codziennej diety człowieka. Należy wzbogacać dietę o płatki owsiane, otręby czy nowe rodzaje pieczywa z dodatkiem owsa. W naszym jadłospisie owsianka na mleku lub wodzie powinna stanowić pierwszy posiłek, zaś przy porannej kawie koniecznie należy spróbować dietetycznego ciasteczka owsianego. Natomiast Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka zaprezentowała wykład pt. „Od kakaowca do czekolady”, w którym przypomniała słuchaczom historię uprawy kakaowca, tradycję picia i jedzenia czekolady. Warsztaty praktyczne nt: ,, Odkryj tajemnice ziarna’’ przeprowadziła pani mgr inż. Bernadetta Bienia. Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych dowiedzieli się o bardzo dużych wartościach odżywczych i zdrowotnych ziaren. Mogli obejrzeć ziarna różnych gatunków zbóż oraz uzyskiwanych z nich produktów. Ponadto uczniowie dowiedzieli się o podstawowych właściwościach mąk różnych typów, wykonali oznaczenie liczby opadania mąki oraz określali jej przydatność do wypieku.