Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności już po raz drugi otrzymał Certyfikat „Studia z Przyszłością”. 18 marca 2019 roku w Pałacu Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnej koło Warszawy odbyła się Gala Finałowa IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów „Studia z Przyszłością”. Wyróżnienie, podczas uroczystej gali, odebrała dr inż. Barbara Krochmal-Marczak, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.
Decydującym elementem branym pod uwagę przez Komisję Konkursową Programu „Studia z Przyszłością” była jakość programu kształcenia zgłoszonego do oceny. Eksperci Programu badali m.in. czy program jest innowacyjny i czy pozytywnie wyróżnia się na tle innych uczelni. Sprawdzali także, czy studia umożliwiają absolwentom nabycie efektów kształcenia cenionych przez pracodawców, wzmacniających ich pozycję na polskim i europejskim rynku pracy. Oceniali, czy w toku kształcenia położono odpowiedni nacisk na rozwijanie umiejętności zawodowych studentów i jak oferta w tym zakresie jest realizowana w praktyce.
Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności prowadzony w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie dołączył do akademickiej elity.