W dniu 23 marca 2017 roku w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie odbyła się II edycja konkursu kulinarnego MasterChef - „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności oraz pracowników Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności (dr hab. Renata Tobiasz-Salach, dr inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr inż. Małgorzata Górka, dr inż. Marta Pisarek, dr inż. Magdalena Dykiel, dr inż. Bernadetta Bienia, mgr inż. Elżbieta Brągiel).
W konkursie wzięło udział 11 trzyosobowych zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych:
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
Zespół Szkół w Iwoniczu,
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej,
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie,
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej,
Zespół Szkół im Jana Pawła II w Brzostku,
Zespół Szkół Zawodowych im Św. Jadwigi Królowej w Bieczu,
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach,
Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.
Każdy Zespół w ciągu jednej godziny miał przygotować dwa rodzaje zimnych przekąsek z owoców i warzyw. Produktem bazowym były: śliwki suszone i ser mozzarella oraz kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją.
Ocenę potraw dokonało jury konkursowe w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:
prof. nadzw. dr hab. inż. Renata Tobiasz-Salach (przewodnicząca),
Katarzyna Stachyrak (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie),
Aneta Śnieżek (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej),
Małgorzata Macnar-Michnowicz (studentka III roku Rolnictwa, właścicielka firmy HOWLITA Stylowa Agencja Ślubna z Rymanowa Zdroju,
Paweł Kosiba (student II roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności, właściciel firmy cateringowej Party Serwis z Jasła oraz
Renata Gonet-Ambrosjo- studentka I roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności, właścicielka Restauracji Ambrozja w Krośnie).
Jury przy ocenie przekąsek brała pod uwagę wrażenie ogólne, estetykę i finezję przygotowania, łatwość przyrządzania oraz smak.
Wygrała drużyna z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle: Bartłomiej Smoleń, Julia Czajka, Anna Jamrogowicz, która wykonała przekąski „Koreczki A′la Caprese” i „Bajkowe żaglowce na piasku”.
Drugie miejsce zajęły egzekwo dwie drużyny: Natalia Owsiak, Michał Raś, Dominik Szarek reprezentujący Zespół Szkół im Jana Pawła II w Brzostku za wykonanie przekąsek „Kanapeczki ekologicznego gospodarza” i „Słodki korsarz” oraz Katarzyna Zieleń, Sara Smołkowicz i Monika Hajduk reprezentujące Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej.
Trzecie zaś miejsce zdobyli uczniowie również z dwóch szkół: Piotr Kłapek, Beata Łabowska i Danuta Homa z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej, którzy wykonali przekąski „Ślimaczki mozarella” i „Sandwiche śliwkowe pod witaminową pierzynka” oraz Dominika Odój, Szymon Bożek, Sebastian Rygiel z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie, za przygotowane przekąski „Zielony relaks” i Artystyczny mix”.
Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienia w kategoriach: sprawność wykonania przekąski, czystość wykonywanych prac, pomysłowość wykonanych przekąsek, prostota w wykonywaniu przekąsek, różnorodność produktów wykorzystanych w przekąsce, pomysłowość i dekoracje. Nagrodzone i wyróżnione osoby otrzymały nagrody rzeczowe, dyplomy uczestnictwa i pamiątki. Liczne grono uczniów z różnych szkół ponadgimnazjalnych i studentów PWSZ w Krośnie żywo kibicowało uczestnikom konkursu, tworząc niepowtarzalną atmosferę. Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego III edycja.