W dniu 7 czerwca 2017 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie w ramach programu "Akademia kreatywnego ucznia w PWSZ w Krośnie" uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w pracowni Oceny Jakości Produktów Pochodzenia Roślinnego, Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.
Uczniowie oznaczali wilgotność ziarna, wykonali mielenie ziarna, oznaczyli liczbę opadania otrzymanej mąki i określili jej przydatność do wypieku. Dokonali oceny ilościowej i jakościowej wymytego glutenu mokrego z mąki pszennej oraz jej oceny pod względem typu i przydatności technologicznej. Rozpoznawali różne typy mąk i ich zastosowanie kulinarne oraz właściwości odżywcze i prozdrowotne.
Uczniowie wzięli także udział w warsztatach pt. "Ziemniak jakiego nie znamy". Podczas zajęć zdobyli wiedzę w zakresie podstawowych zagadnień związanych z budową morfologiczną i anatomiczną bulwy ziemniaka, jej wartością odżywczą, dokonali oceny wartości konsumpcyjnej kilku odmian ziemniaka.