start



Najczęściej oglądane

Newsy

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Artykuły

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Aktualności

Dzień Buraka - 24 listopada 2017 roku

23-11-2017

Świętujemy Dzień Buraka

W piątek, 24 listopada br. swoją działalność rozpoczęło Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności organizacją wieczoru naukowego, którego bohaterem był burak ćwikłowy. Po oficjalnych powitaniach władz Uczelni, w osobie dr Dominika Wróbla – Prorektora ds. Studiów oraz dr inż. Barbary Krochmal-Marczak – Kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, wysłuchano prelekcji będących kompendium wiedzy o właściwościach odżywczych i leczniczych buraka ćwikłowego przedstawionych przez zaproszonych gości – prof. dr hab. Iwonę Wawer oraz prof. nadzw. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak.
Członkowie Koła przygotowali kilka potraw z buraka ćwikłowego: sok wyciskany ze surowych buraków, sok z buraka kiszonego, koreczki buraczano-serowe, sałatkę z buraków, ciasto z buraka, pastę serowo-burakową, czerwone żelki z soku buraka, ćwikłę, które zanim zostały spałaszowane przez uczestników spotkania poddano wnikliwej ocenie konsumenckiej. Na tej podstawie wytypowano zwycięzców – sałatkę z buraka (27% ankietowanych), sok z buraka i ciasto czekoladowe z buraka (po 20% respondentów). Przepisy serwowanych potraw już wkrótce będzie można przeczytać na oficjalnej stronie internetowej Zakładu i portalu FB.
W trakcie spotkania członkowie Koła prowadzili ankietę dotyczącą częstotliwości i formą spożycia buraka ćwikłowego przez uczącą się młodzież. Wyniki tych badań zostaną przedstawione na Studenckiej Konferencji, jaka jest planowana na naszej Uczelni w kwietniu 2018 roku.
Inną atrakcją wieczoru był studencki sondaż związany z nazwą własną Studenckiego Koła Naukowego Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. W ankiecie wypisano 26 propozycji nadesłanych wcześniej na konkurs przez studentów z kierunku Zarządzanie, Pedagogika i PiBŻ. W żakowym plebiscycie wygrała nazwa Pi-Brzuś, ale ostateczna decyzja zostanie podjęta przez komisję konkursową i ogłoszona na kolejnej imprezie planowanej na 15 grudnia 2017r. Już dziś zapraszamy do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Herbaty!
W tym miejscu członkowie Studenckiego Koła Naukowego Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności dziękują wszystkim uczestnikom konkursu na nazwę własną. Mamy nadzieję, że otrzymane od nas książki będą miłą pamiątką.

 

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito