W dniu 22 marca 2018 roku w ramach Akademickich Dni Nauki w Instytucie Zdrowia i Gospodarki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie
odbyła się III edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności oraz pracowników Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności (dr inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr inż. Małgorzata Górka, dr inż. Marta Pisarek, dr inż. Magdalena Dykiel, dr inż. Bernadetta Bienia, mgr inż. Elżbieta Brągiel).
W konkursie wzięło udział 6 zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych:
- Zespół Szkół w Iwoniczu,
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. S. Szpetnara w Krośnie,
- Zespół Szkół Zawodowych im Św. Jadwigi Królowej w Bieczu,
- Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu,
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju.
Każdy Zespół w ciągu jednej godziny miał przygotować dwa rodzaje sałatek z owoców i warzyw. Produktem bazowym były twaróg biały i czekolada gorzka, a ponadto uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją twórczą.
Ocenę potraw dokonało jury konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:
- dr n. med. Renata Rabiasz, Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki (przewodnicząca),
- Katarzyna Stachyrak (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie),
- Aneta Śnieżek (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej),
- Małgorzata Macnar-Michnowicz (absolwentka PWSZ w Krośnie, właścicielka firmy HOWLITA Stylowa Agencja Ślubna z Rymanowa Zdroju),
- Jolanta Janas (absolwentka PWSZ w Krośnie, właścicielka Restauracji Śniadaniowo-Lanchowej Weranda w Krośnie),
- Piotr Zajdel (właściciel Browaru Rzemieślniczego Z&Z Sp. z o.o Wojkówka).
Jury przy ocenie sałatek brało pod uwagę wrażenie ogólne, smakowitość, estetykę i finezję przygotowania oraz łatwość przyrządzania.
Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół w Iwoniczu w składzie: Justyna Dubiel, Paula Kulisz, Diana Węgrzyn. Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Św. Jadwigi Królowej w Bieczu w składzie: Klaudia Stawiarz, Natalia Wałęga, Patrycja Wachowicz.
Trzecie zaś miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju w składzie: Adrianna Jurczak, Wojciech Marek, Klaudia Perłak. Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienia w kategoriach: ciekawa nazwa sałatki, estetyka podania, innowacyjność kompozycji. Nagrodzone i wyróżnione osoby otrzymały nagrody rzeczowe, dyplomy uczestnictwa i pamiątki za co bardzo dziękujemy naszym partnerom i sponsorom:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie
- HOWLITA Stylowa Agencja Ślubna
- Weranda Restauracja Śniadaniowo-Lanchowa w Krośnie
- Zielona Terapia
- Zaparzymy.pl
- Sogno Caffe
- ART-DOM
Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego IV edycja.
W ramach Akademickich Dni Nauki również odbyły się warsztaty tematyczne: „Zagrożenia biologiczne w żywności”, „Miody i ziołomiody”, „Ratowanie to dla każdego zadanie”, „Zabawa z logistyk”, „Jak zrobić emulsję”, które cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Na zakończenie tego wydarzenia został zorganizowany pokaz baristyczny przez właścicieli Sogno Caffe.