W dniu 27 marca 2018 roku już po raz drugi w ramach realizacji Projektu pod nazwą: „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, w ramach Osi Priorytetowej IX, Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju uczestniczyli w warsztatach, które odbyły się pod przewodnictwem mgr inż. Elżbiety Brągiel - pracownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Podczas warsztatów uczniowie uczyli się określać jakość ziarna a także wartość wypiekową mąki, szklistość i mączystość ziarna, wilgotność ziarna, wykonali także mielenie ziarna pszenicy, oznaczyli liczbę opadania i określili jej przydatność do wypieku. Dokonali również badania ilości i jakości wymytego glutenu mokrego z mąki pszennej oraz jej oceny pod względem typu i przydatności technologicznej. Rozpoznawali różne typy mąk i ich zastosowanie kulinarne oraz właściwości odżywcze i prozdrowotne.