Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności prowadzony przez Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie otrzymał Certyfikat „Studia z Przyszłością”. Ponadto kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności otrzymał certyfikat nadzwyczajny - ,,Lider jakości kształcenia’’.
9 kwietnia 2018 roku w Pałacu Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnie koło Warszawy odbyła się Gala Finałowa III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów „Studia z Przyszłością”.
Certyfikatem „Studia z Przyszłością” Fundacja wyróżnia kierunki i specjalności realizowane według nowoczesnych i innowacyjnych programów kształcenia, dobrze odpowiadające na potrzeby rynku pracy, zgodne z oczekiwaniami otoczenia społeczno-gospodarczego.
Decydującym elementem branym pod uwagę przez Komisję Konkursową Programu „Studia z Przyszłością” była jakość programu kształcenia zgłoszonego do oceny. Eksperci Programu badali m.in. czy program jest innowacyjny i czy pozytywnie wyróżnia się na tle innych uczelni. Sprawdzali także, czy studia umożliwiają absolwentom nabycie efektów kształcenia cenionych przez pracodawców, wzmacniających ich pozycję na polskim i europejskim rynku pracy. Oceniali, czy w toku kształcenia położono odpowiedni nacisk na rozwijanie umiejętności zawodowych studentów i jak oferta w tym zakresie jest realizowana w praktyce.
Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności prowadzony w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie jest jedyną uczelnią z Podkarpacia, która otrzymała certyfikaty, a tym samym dołączyła do akademickiej elity.