W kwietniu w Zakładzie Towaroznawstwa i Zakładzie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich odbyły się kolejne już zajęcia pokazowe dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
5 kwietnia gościliśmy LO z Sanoka. POkaz obejmował nastepujące tematy:
- Zajęcia praktyczno-laboratoryjne: Badanie wrażliwości sensorycznej
Wykonanie praktyczne następujących zadań:
a. test zdolności rozpoznawania podstawowych smaków
b. test określania progów wrażliwości smakowej
c. test zdolności rozróżniania intensywności barwy
d. testy stosowane przy sprawdzaniu czucia powierzchniowego
e. omówienie wyników testów sprawdzających wrażliwość sensoryczną uczestników biorących udział w zajęciach praktyczno-laboratoryjnych,
- Identyfikacja grzybów w produktach spożywczych,
- Sporządzanie kosmetyków pielęgnacyjnych do cery suchej, wrażliwej (kremy ziołowe, mleczka do demakijażu itp.).
8 kwietnia gościliśmy Technikum Technologii Żywności z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle. Pokaz obejmował nastepujace tematy:
- Ocena wartości przemiałowej i wypiekowej mąki,
- Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zwierzęcych: mleko, jaja,
- Wykrywanie cukrów, reakcje barwne,
- Badanie składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych mleka. Wytrącenie kazeiny. Wykrycie fosforu (fosforan wapnia) w kazeinie.