Studenci III roku studiów niestacjonarnych odbyli ćwiczenia terenowe z przedmiotów: towaroznawstwo produktów żywnościowych, towaroznawstwo surowców i produktów ekologicznych oraz opakowalnictwo w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej.
W OSM Jasienica Rosielna produkcja odbywa się na nowoczesnych liniach produkcyjnych a wysoką jakość produkowanych wyrobów gwarantuje doświadczona załoga i wprowadzony i certyfikowany od 2003 r. system HACCP. Spółdzielnia produkuje ponad 40 asortymentów różnego rodzaju wyrobów mlecznych według własnych receptur w tym produkty ekologiczne.
Produkty ekologiczne produkowane z mleka pochodzącego z gospodarstw ekologicznych posiadających certyfikat zgodności z zasadami rolnictwa ekologicznego. Wyróżniają się dużą zawartością białka, soli mineralnych i witamin A, D, E, B i C. Zawierają bakterie kwasu mlekowego. Są produktem naturalnym. Charakteryzują się przyjemnym lekko kwaśnym smakiem. Niezbędne w codziennym odżywaniu organizmu człowieka od dziecka po późną starość, zapewniając prawidłową budowę tkanek kostnych, mięśni i układu nerwowego.