W dniu marca 2015 roku studenci III roku specjalności Towaroznawstwo żywności realizowali zajęcia praktyczne w laboratoriach Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Krośnie.
Kierownik ZHW w Krośnie – lek. wet. Zdzisław Wąsala przedstawił strukturę organizacyjną oraz zapoznał studentów z zadaniami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Ponadto szczegółowo omówił istotę, zasady i procedury związane z akredytacją laboratoriów. Zakład Higieny Weterynaryjnej w Krośnie posiada szeroki zakres akredytowanych badań (numer akredytacji: AB 527 i AB 1077) obejmujący między innymi:
badania chemiczne pasz dla zwierząt oraz żywności,
badania mikrobiologiczne pasz dla zwierząt, obiektów i materiałów biologicznych, próbek środowiskowych, żywności,
badania właściwości fizycznych pasz dla zwierząt oraz żywności,
badania kliniczne weterynaryjne obiektów i materiałów biologicznych zwierzęcych,
badania biologiczne obiektów i materiałów biologicznych zwierzęcych.
Następnie kierownicy Pracowni Higieny środków spożywczych i środków żywienia zwierząt (Pani lek. wet. Dominika Szczypka) oraz Pracowni Chemii (mgr inż. Halina Such) szczegółowo zapoznali studentów z procedurami i zakresem badań prowadzonych w swoich laboratoriach.
Zakres badań w Pracowni higieny środków spożywczych i środków żywienia zwierząt:
diagnostyka niedozwolonych zanieczyszczeń mikrobiologicznych w środkach spożywczych zwierzęcego pochodzenia,
diagnostyka zanieczyszczeń mikrobiologicznych w higienie uboju,
diagnostyka niedozwolonych zanieczyszczeń mikrobiologicznych w paszach,
diagnostyka niedozwolonych zanieczyszczeń (białko przetworzone) w paszach.,
Zakres badań w Pracowni Chemii:
diagnostyka niedozwolonych zanieczyszczeń chemicznych oraz dodatków konserwujących w środkach spożywczych zwierzęcego pochodzenia,
diagnostyka niedozwolonych zanieczyszczeń chemicznych w paszach,
diagnostyka niedozwolonych substancji i pozostałości w paszach.