Zapraszamy do studiowania na kierunku Towaroznawstwo
Studia inżynierskie (studia I stopnia stacjonarne i niestacjonarne)
Towaroznawstwo to nauka o jakości, to studia, które dają gruntowną wiedzę biologiczną, techniczną, prawną i ekonomiczną o towarach z różnych branż.
Masz do wyboru specjalności (wybór w trakcie studiów):
- Towaroznawstwo handlowo-celne
- Towaroznawstwo żywności
- Kształtowanie i ocena jakości towarów
Towaroznawstwo handlowo-celne
Absolwent modułu specjalnościowego Towaroznawstwo handlowo-celne posiada wiedzę z zakresu jakości towarów znajdujących się w obrocie krajowym i międzynarodowym. Posiada przygotowanie dotyczące stosowania i eksploatacji towarów, magazynowania i transportu towarów oraz wiedzę z zakresu handlu zagranicznego, polityki celnej, prawa celnego, procedur celnych. Absolwenci są przygotowani do pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach związanych z ocena towarów wg norm, procedur i przepisów celnych.
Towaroznawstwo żywności
Celem kształcenia na module specjalnościowym Towaroznawstwo i technologia żywności jest przygotowanie specjalistów o wysokich kwalifikacjach, posiadających teoretyczną i praktyczną wiedzę w zakresie wiadomości o produktach spożywczych. Interdyscyplinarny charakter kształcenia pozwala na elastyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w handlu, marketingu, reklamie i ogólnej wiedzy towaroznawczej na temat produktów spożywczych. Absolwent jest przygotowany w zakresie oceny jakości produktów z wykorzystaniem metod instrumentalnych, laboratoryjnych, potrafi ocenić własności fizykochemiczne produktów spożywczych, zachodzące w nich procesy biofizykochemiczne („życia towarów”), ma wiedzę odnośnie zapobiegania niekorzystnym zmianom własności użytkowych towarów w czasie przechowywania i transportu, potrafi programować procesy technologiczne. Absolwent Towaroznawstwa i technologii żywności jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach związanych z produkcja żywności, kontrola jakości i zarządzaniem jakością w przemyśle spożywczym, laboratoriach analitycznych i jednostkach badawczo-rozwojowych związanych z ocena i projektowaniem produktów spożywczych.
Kształtowanie i ocena jakości towarów
Absolwenci modułu specjalnościowego Kształtowanie i ocena jakości towarów zdobędą przygotowanie do pracy, jako specjaliści działów kształtowania jakości, eksperci systemów jakości w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz w handlu krajowym i zagranicznym. Będą przygotowani do udziału w projektowaniu, budowie, integracji i rozwoju systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem i higieną pracy; opracowywania i wdrażania założeń zintegrowanej polityki produktowej; oceny jakości produktów spożywczych i przemysłowych z wykorzystaniem metod laboratoryjnych; przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko. Absolwenci tego modułu specjalnościowego są przygotowani do pracy w laboratoriach zakładowych i badawczych jednostek akredytujących i certyfikujących jakość wyrobów według wymogów i norm międzynarodowych