start

Aktualności

Akademickie Dni Nauki

11-03-2016
W dniu 10.03.2016 r. w Kampusie politechnicznym odbyły się wykłady i warsztaty w ramach Akademickich Dni Nauki. Wykład pt. „Od kakaowca do czekolady” zaprezentowała Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka. Pierwsze plantacje kakaowców rozpowszechnione zostały przez króla Topiltzina, który przywiózł nasiona kakaowca i zasadził drzewo w ogrodach na górze Taltzitepec. Sposoby uprawy tych drzew przekazał on swoim następcom. Pod koniec XVI wieku kakao zdobyło uznanie Hiszpan. Coraz częściej zaczęli pić napój przyrządzany z kakao, czyli czekoladę. W XVII wieku czekolada była już znana w takich państwach jak: Włochy, Francja, Niemcy, Belgia, Szwajcaria, Holandia i Wyspy Brytyjskie. Aromat czekolady towarzyszył w całym życiu społecznym Majów. Podczas chrztu dziecka, usta członków rodziny pokrywane były czekoladowym napojem. Zaś podczas rytuału związanego z dojrzewaniem, ciała chłopców pokrywane były pastą z kakao oraz płatkami kwiatów. Mężczyzna oświadczający się kobiecie, darował jej prezent z ziarnem kakao. Aztekowie udoskonalili sposoby uprawy roślin oraz metody przyrządzania kakao, dodając do napoju wanilię, paprykę oraz suszone płatki kwiatowe. Pierwszym Europejczykiem, który odkrył ziarna kakaowe był Krzysztof Kolumb. Przywiezione przez niego w 1502 roku ziarna kakao nie zdobyły od razu uznania w Europie, gdyż kakaowy napój okazał się zbyt gorzki i pikantny. Na pomysł osłodzenia napoju jako pierwsi wpadli Hiszpanie, a swoją recepturę, polegającą na udoskonaleniu napoju za pomocą wanilii i cukru ukrywali w tajemnicy przez sto lat. Inne dwory poznały czekoladowy napój oraz sposób jego przyrządzania dopiero w XVII wieku. Czekolada do picia zdobyła uznanie w całej Europie, z czasem jednak zastąpiły ją inne kompozycje z ziarna kakaowego, czyli czekolada twarda, która jako pierwsza w formie tabliczki została wyprodukowana w Szwajcarii w 1819 roku. Dzisiaj smak czekolady znany jest każdemu. Warsztaty zatytułowane „Jak powstaje zapach”, czyi charakterystyka zmysłu węchu, teorie percepcji zapachu, wrażliwość węchu, perfumy, feromony, klasyfikacja zapachów perfum, rozpoznawanie podstawowych zapachów, poprowadziły Pani dr inż. Jolanta Baran oraz Pani dr inż. Anna Pietrasz.
lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito