Kształtowanie i ocena jakości towarów – specjalność przygotowująca specjalistów z zakresu jakości dla nowoczesnej gospodarki
24-04-2017
OPIS SPECJALNOŚCI
Specjalność kształtowanie i ocena jakości towarów na kierunku Towaroznawstwo w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie jest atrakcyjną ofertą na rynku usług edukacyjnych na Podkarpaciu. Odpowiada na potrzeby i oczekiwania rynku i nowoczesnej gospodarki gdyż znajomość zasad wdrażania i monitorowania systemów zarządzania jakością oraz ich stosowanie w przedsiębiorstwie jest obecnie podstawową koniecznością umożliwiającą uzyskanie przewagi konkurencyjnej. Jakościowe podejście przedsiębiorstw wynika z: zaostrzenia przepisów prawnych w zakresie bezpieczeństwa produktów, odpowiedzialności producentów za wytwarzane produkty,wzrostu wymagań, potrzeb i oczekiwań konsumentów. W związku z tym istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy na specjalistów z zakresu kształtowanie i ocena jakości towarów.
Absolwenci specjalności KSZTAŁTOWANIA I OCENY JAKOŚCI TOWARÓW będą posiadać niezbędną wiedzę z zakresu:
- Kształtowania, oceny i kontroli jakości towarów,
- Oceny jakości produktów z wykorzystaniem metod laboratoryjnych,
- Doboru materiałów inżynierskich i technologii do różnych zastosowań oraz oceny własności produktów,
- Wdrażania i utrzymania systemu zarządzania jakością,
- Projektowania towarów,
- Opracowywania i wdrażania założeń zintegrowanej polityki produktowej,
- Przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko,
- Towaroznawstwa nowoczesnych surowców i produktów przemysłowych i spożywczych,
- Norm prawnych obowiązujących przy produkcji i wprowadzeniu do obrotu produktów,
- Badania i kreowania potrzeb i zachowań konsumentów,
- Organizowania i zarządzania procesami produkcji;
- Zarządzania cenami i dystrybucją produktów,
- Prowadzenia działań promocyjnych.
Absolwent posiada wiedzę, umiejętności i kwalifikacje niezbędne do bycia audytorem, asystentem czy pełnomocnikiem systemów zarządzania jakością.
Zdobycie wysokiej i praktycznej wiedzy zapewnia:
- Bardzo dobre i nowoczesne wyposażenie laboratoriów i pracowni dydaktycznych,
- Praktyczny profil kształcenia,
- Wykwalifikowana kadrowa naukowa z różnych ośrodków naukowych,
- Podpisane umowy o współpracy z przedsiębiorcami,
- Udział pracodawców w procesie dydaktycznym,
- Możliwość odbywania praktyk w czasie procesu kształcenia,
- Liczne zajęcia terenowe,
- Możliwość prowadzenia zajęć na odległość w formie e-lerning,
- Możliwość odbycia studiów zagranicznych w ramach programu Erasmus,
- Prowadzenie badań i wdrożeń patentowych,
- Skuteczne kształtowanie i stymulowanie wśród studentów postaw przedsiębiorczości, mobilności, miękkich kompetencji społecznych (konferencje, targi pracy, projekty, wizyty studyjne w zakładach pracy),
- Bardzo dobrze wyposażona biblioteka uczelniana,
- Możliwość korzystania z czytelni,
- Studenckie Koła Naukowe.
Po zakończeniu studiów absolwent będzie mógł podjąć zatrudnienie w:
- Małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych oraz jednostkach gospodarczych na stanowiskach związanych z zarządzaniem i kontrolą jakości,
- Laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
- Jednostkach kontrolno-pomiarowych,
- Organach nadzoru urzędowego,
- Ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- Jednostkach doradczych i projektowych oraz jako technolog produkcji,
- Własnym przedsiębiorstwie.
Absolwenci tej specjalności stają się istotną kadrą tworzącą specjalistów z zakresu jakości przydatnych do pracy na wielu stanowiskach/miejscach pracy.
Realizowane zajęcia specjalnościowe:
- Determinanty jakości towarów,
- Ochrona jakości towarów w transporcie i magazynowaniu,
- Toksykologia,
- Zachowania konsumentów,
- Metody instrumentalne w ocenie jakości towarów,
- Systemy zarządzania i zapewnienia jakości,
- Diagnostyka molekularna w towaroznawstwie,
- Autentyczność i identyfikowalność towarów,
- Planowanie, wdrażanie i dokumentowanie systemu zarządzania jakością,
- Audyty systemu zarządzania jakością,
- Akredytacja, badania, normalizacja i certyfikacja,
- Prawne aspekty zarządzania jakością,
- Narzędzia i metody doskonalenia systemów zarządzania jakością,
- Komputerowe wspomagania systemów zarządzania jakością,
- Laboratorium w systemie zarządzania jakością,
- Innowacje w towaroznawstwie.