start

Aktualności

Warsztaty - zostań baristą we własnej kuchni

20-11-2017

Nie ma wątpliwości, że największe doświadczenie w pracy zawodowej czerpie się z praktyki. Wychodząc z takiego założenie Zakład Towaroznawstwa organizuje cykliczne warsztaty Miedzy nauką a praktyką. W dniu 16 listopada odbyły się kolejne pt. Zostań baristą we własnej kuchni, które poprowadził Pan Daniel Dobosz właściciel kawiarni Sogno Cafe.

Okazuje się, że palenie kawy oprócz jej naturalnych właściwości ma kluczowe znaczenie dla smaku, aromatu i mocy kawy. Uczestnicy otrzymali odpowiedz na pytania: jakie są rodzaje palenia kawy i jak stopień wypalenia wpływa na jej walory smakowe? kawa mało czy bardzo wypalona?, która ma większą zawartość kofeiny?, jak przeprowadzić wypalanie kawy w domu? Dodatkowo uczestnicy spotkania mogli dowiedzieć się jakie jest źródło pochodzenia kawy, jak odróżnić poszczególne gatunki. Zdobyli także cenną wiedzę związaną z różnymi metodami parzenia kawy.

Podczas spotkania można było degustować kawę i oceniać jej jakość.

Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem o czym mogły świadczyć liczne pytania i merytoryczna dyskusja ze strony studentów.

Na zakończenie warsztatów wśród uczestników spotkania rozlosowano zaproszenia do kawiarni Sogno Cafe na wybraną kawę.

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito