W dniu 16 kwietnia 2012 roku studenci II roku kierunku towaroznawstwo uczestniczyli w warsztatach praktycznych z zakresu Przetwórstwa surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu.
Celem kształcenia było pogłębienie wiedzy oraz umiejętności z zakresu przetwórstwa surowców rolniczych (owoców i warzyw, zbóż, mięsa) oraz ich zastosowanie w praktyce. Studenci zapoznali się z technologia przerobu surowców oraz praca urządzeń wykorzystywanych przy przetwórstwie owoców i warzyw, przetwórstwie mięsa oraz zbóż wytwarzanych gospodarstwach ekologicznych.
Studenci uczestniczyli we wszystkich etapach produkcji soku jabłkowego od przygotowania surowca poprzez mycie, sortowanie, rozdrabnianie, tłoczenie, klarowanie, pasteryzację rozlewanie gotowego soku. Zajęcia zakończyły się degustacją wyprodukowanego soku.
Warsztaty obejmowały również zapoznanie się z linia technologiczną przetwórstwa mięsa oraz zbóż. Podczas zajęć studenci dokonali przemiału orkiszu oraz oceniali jakość uzyskanego produktu.
Studenci otrzymali certyfikat potwierdzający uczestnictwo w warsztatach.