start

Aktualności

Zagadnienia do egzaminu z przedmiotu "Towaroznawstwo produktów żywnościowych"

24-06-2012

Egzamin "Towaroznawstwo produktów żywnościowych"

1. Definicja żywności; rola żywności; podział żywności; składniki żywności i ich rola w żywieniu; dodatki funkcjonalne i zanieczyszczenia żywności.

2. Metody utrwalania żywności.

3. Definicje jakości żywności; czynniki jakości żywności; jakość żywności w ujęciu technologicznym, ekologicznym, społecznym, prawnym, ekonomicznym i etycznym.

4. Ramy prawne dla produktów żywnościowych i ich konsumentów.

5. Charakterystyka wybranych produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego:

- surowiec

- technologia produkcji

- parametry technologiczne

- próba do oceny

- badania laboratoryjne produktu

- interpretacja wyników

- jakość produktu od surowca do konsumenta

Uwaga! Dotyczy produktów charakteryzowanych i badanych w czasie zajęć.

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito