start

Aktualności

Zakład Towaroznawstwa - nowy kampus i nowoczesne laboratoria

11-07-2012

Od roku akademickiego 2011/2012 studenci  kierunku towaroznawstwo realizują zajęcia dydaktyczne w nowoczesnym Kampusie przy ulicy Dmochowskiego.
GALERIA ZDJĘĆ
1.    Laboratorium oceny jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Wyposażenie laboratorium pozwala na realizację następujących tematów badawczych:

•    Zmiany zawartości składników chemicznych w materiale roślinnym i zwierzęcym zależnie od sposobu i stopnia przetworzenia;
•    Badania nad opracowaniem nowych metod traktowania pozbiorczego i składowania dla zachowania wysokiej jakości nasion roślin oleistych oraz zmiany w składzie kwasów tłuszczowych podczas przetwarzania;
•    Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zbożowych i zwierzęcych oraz jej zmiany w czasie przechowywania i przetwarzania;
•    Oznaczanie aktywności przeciwrodnikowej mieszanek ziołowych i owocowych.
•     Badanie tekstury materiałów roślinnych i zwierzęcych oraz jej korelacja ze składem chemicznym;
•    Ocena jakościowa i ilościowa roślinnych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz przemiany w czasie przetwarzania;
•    Badania nad zawartością mykotoksyn w roślinnych płodach rolnych i jej zmiany pod wpływem obróbki technologicznej;
•    Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców roślinnych i zwierzęcych: mleko, mięso, jaja;
•    Wykorzystanie nowoczesnych metod wykrywania zafałszowań żywności;
•    Charakterystyka jakościowa miodów pszczelich pochodzących z Bieszczadów i Beskidu Niskiego.
•    Ocena sensoryczna i organoleptyczna produktów roślinnych i zwierzęcych.
•    Ocena organoleptyczna surowców roślinnych i zwierzęcych.
•    Ocena wartości przemiałowej i wypiekowej ziarna zbóż.
•    Ocena organoleptyczna pieczywa.
•    Określenie właściwości antyoksydacyjnych w wybranych gatunkach warzyw i owoców.
•    Określanie właściwości antyoksydacyjnych produktów spożywczych.
•    Poszukiwanie naturalnych związków z żywności o działaniu antynowotworowym
•    Oznaczanie składników odżywczych w żywności: białek, tłuszczu, sacharydów i witaminy C.
2.    Laboratorium opakowalnictwa
Wyposażenie laboratorium pozwala na realizację następujących tematów badawczych:

•    Badanie wytrzymałości mechanicznej opakowań (tworzywa sztuczne, papier, tektura, szkło) z zawartością;
•    Ocena jakości opakowań, jakość opakowań zgodna z systemem certyfikacji obowiązkowej i dobrowolnej;
•    Pakowanie i badania w atmosferze zmodyfikowanej MAP;
•    Badanie właściwości optycznych opakowań (barwa, białość, nieprzezroczystość, itp.);
•    Badania podstawowych właściwości użytkowych materiałów foliowych (siła  i jakość zgrzewu, szczelność opakowania, kąt zwilżania);
3.    Laboratorium towaroznawstwa przemysłowego
Wyposażenie laboratorium pozwala na realizację następujących tematów badawczych:

•    Zastosowanie analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów przemysłowych;
•    Ocena właściwości mechanicznych i termicznych tworzyw sztucznych;
•    Zastosowanie metod fizycznych i fizykochemicznych w ocenie towarów przemysłowych;
•    Metody badania oraz oceny skór i materiałów skóropodobnych;
•    Szybkie metody oceny jakości płynów eksploatacyjnych;
•    Kształtowanie i ocena jakości towarów przemysłowych;
•    Badania techniczne surowców dla przemysłu samochodowego;
•    Metody badań środków ochrony drewna oraz metody impregnacji drewna
•    Zastosowanie metod mikroskopowych do oceny wad metali
•    Zastosowanie metod mikroskopowych do oceny struktur stali
•    Metody badań korozji ceramicznych materiałów budowlanych
•    Badanie właściwości mechanicznych gumy
•    Metody badań identyfikacji i jakości tkanin odzieżowych
•    Badania trwałości leków
GALERIA ZDJĘĆ
 

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito