Od roku akademickiego 2011/2012 studenci kierunku towaroznawstwo realizują zajęcia dydaktyczne w nowoczesnym Kampusie przy ulicy Dmochowskiego.
GALERIA ZDJĘĆ
1. Laboratorium oceny jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Wyposażenie laboratorium pozwala na realizację następujących tematów badawczych:
• Zmiany zawartości składników chemicznych w materiale roślinnym i zwierzęcym zależnie od sposobu i stopnia przetworzenia;
• Badania nad opracowaniem nowych metod traktowania pozbiorczego i składowania dla zachowania wysokiej jakości nasion roślin oleistych oraz zmiany w składzie kwasów tłuszczowych podczas przetwarzania;
• Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zbożowych i zwierzęcych oraz jej zmiany w czasie przechowywania i przetwarzania;
• Oznaczanie aktywności przeciwrodnikowej mieszanek ziołowych i owocowych.
• Badanie tekstury materiałów roślinnych i zwierzęcych oraz jej korelacja ze składem chemicznym;
• Ocena jakościowa i ilościowa roślinnych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz przemiany w czasie przetwarzania;
• Badania nad zawartością mykotoksyn w roślinnych płodach rolnych i jej zmiany pod wpływem obróbki technologicznej;
• Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców roślinnych i zwierzęcych: mleko, mięso, jaja;
• Wykorzystanie nowoczesnych metod wykrywania zafałszowań żywności;
• Charakterystyka jakościowa miodów pszczelich pochodzących z Bieszczadów i Beskidu Niskiego.
• Ocena sensoryczna i organoleptyczna produktów roślinnych i zwierzęcych.
• Ocena organoleptyczna surowców roślinnych i zwierzęcych.
• Ocena wartości przemiałowej i wypiekowej ziarna zbóż.
• Ocena organoleptyczna pieczywa.
• Określenie właściwości antyoksydacyjnych w wybranych gatunkach warzyw i owoców.
• Określanie właściwości antyoksydacyjnych produktów spożywczych.
• Poszukiwanie naturalnych związków z żywności o działaniu antynowotworowym
• Oznaczanie składników odżywczych w żywności: białek, tłuszczu, sacharydów i witaminy C.
2. Laboratorium opakowalnictwa
Wyposażenie laboratorium pozwala na realizację następujących tematów badawczych:
• Badanie wytrzymałości mechanicznej opakowań (tworzywa sztuczne, papier, tektura, szkło) z zawartością;
• Ocena jakości opakowań, jakość opakowań zgodna z systemem certyfikacji obowiązkowej i dobrowolnej;
• Pakowanie i badania w atmosferze zmodyfikowanej MAP;
• Badanie właściwości optycznych opakowań (barwa, białość, nieprzezroczystość, itp.);
• Badania podstawowych właściwości użytkowych materiałów foliowych (siła i jakość zgrzewu, szczelność opakowania, kąt zwilżania);
3. Laboratorium towaroznawstwa przemysłowego
Wyposażenie laboratorium pozwala na realizację następujących tematów badawczych:
• Zastosowanie analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów przemysłowych;
• Ocena właściwości mechanicznych i termicznych tworzyw sztucznych;
• Zastosowanie metod fizycznych i fizykochemicznych w ocenie towarów przemysłowych;
• Metody badania oraz oceny skór i materiałów skóropodobnych;
• Szybkie metody oceny jakości płynów eksploatacyjnych;
• Kształtowanie i ocena jakości towarów przemysłowych;
• Badania techniczne surowców dla przemysłu samochodowego;
• Metody badań środków ochrony drewna oraz metody impregnacji drewna
• Zastosowanie metod mikroskopowych do oceny wad metali
• Zastosowanie metod mikroskopowych do oceny struktur stali
• Metody badań korozji ceramicznych materiałów budowlanych
• Badanie właściwości mechanicznych gumy
• Metody badań identyfikacji i jakości tkanin odzieżowych
• Badania trwałości leków
GALERIA ZDJĘĆ