W dniach 17-18 marca 2015 roku odbyły się kolejne Warsztaty Tłumaczeniowe organizowane przez Zakład Translatoryki PWSZ w Krośnie. W tym roku wszyscy uczestnicy warsztatów zajmowali się przekładem specjalistycznym z dziedziny kulinariów i tłumaczyli na języki angielski, niemiecki i rosyjski menu oraz materiały promocyjne krośnieńskich lokali gastronomicznych, takich jak Ferment, Szklane Bistro, Nafta czy Róg Obfitości.
Wśród grup warsztatowych była też liczna grupa rosyjska składająca się ze studentów Języka rosyjskiego dla biznesu (II rok) i Dwujęzykowych studiów dla tłumaczy (I i III rok). Pod opieką dr Katarzyny Syski grupie udało się bardzo profesjonalnie przetłumaczyć menu Szklanego Bistro na język rosyjski.
Okazało się, że podobieństwo języków jest nie lada wyzwaniem - przecież rosyjski "борщ", to zupełnie co innego, niż nasz barszczyk czerwony. Nawet niewinny "kotlet drobiowy" mógł sprowadzić tłumaczy na manowce!
Bardzo ciekawy był ostatni punkt programu - dzielenie się trudnościami, jakie napotkali w trakcie pracy studenci wszystkich grup językowych.