4 listopada 2014 r. odbyła się kolejna edycja Nocy Nauki w PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie. Nauczyciele dydaktyczni Zakładu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich i studenci kierunku Rolnictwo przygotowali zajęcia pod hasłem "Dynia pod mikroskopem", których inspiracją było warzywo jesieni zwane na Podkarpaciu banią. Goście mogli zapoznać się z bogactwem gatunkowym roślin z rodziny dyniowatych, zasadami uprawy i ich gospodarczym wykorzystaniem. Pracownicy udzielali szczegółowych informacji związanych z doborem odmian w zależości od siedliska i zastosowania, jak również ochroną dyniowatych przed groźnymi patogenami Dużym zainteresowaniem cieszyły się obserwacje makro i mikroskopowe budowy morfologicznej i anatomicznej owoców dyni. Ponadto uczestnicy Nocy Nauki mogli degustować specjały kulinarne przyrządzone z dyni: ciastka z miąższu dyni o smaku waniliowym i kakaowym, haczowskie ciasto piernikowe, chleb pszenny z miąższu dyni, dynia pieczona, dżem z dyni i jabłek, olej z nasion dyni tłoczony na zimno. W kąciku plastycznym wszyscy chętni kredkami wyczarowywali własne banianki.