W dniach 16-18 czerwca 2016 r. studenci II i III roku kierunku Rolnictwo odbyli zajęcia terenowe dokształcające z przedmiotów kierunkowych i specjalnościowych. Gościli w Ogrodach Pokazowych Markiewicz i Motylarni w Marcinkowie (woj. warmińsko-mazurskie), gdzie poznali roślinność polecaną do ogrodów tematycznych. Największe zainteresowanie wzbudziła ścieżka terapeutyczna wykonana z karmnika ościstego, rośliny która swoim wyglądem przypomina mech oraz rodzime gatunki motyli hodowane przez właścicielkę ogrodu.
Natomiast będąc w Nakomiadach studenci poznali technikę zakładania klasycznych parterów ogrodowych przy użyciu roślin jadalnych takich jak pietruszka, pomidor, kalarepa, cukinia i inne. Regularny ogród warzywny z kwaterami otoczonymi bukszpanem wzorowany jest na ogród w Chateau de Villandry nad Loarą. Tutaj również studenci mieli okazję zobaczyć ręczny proces wyrobu kafli, począwszy od przygotowania modeli i form, poprzez odlewanie pojedynczych sztuk, ich wypalanie, a także mozolne zdobienie. Manufaktura ceramiczna w Nakomiadach powstała na początku XVIII wieku na potrzeby rozbudowy pałacu, a obecnie wykonuje repliki wielu modeli portali i pieców.
Podczas pobytu na Warmii studenci odwiedzili gospodarstwo agroturystyczne Lawendowe Pole oraz Lawendowe Muzeum Żywe im. Jacka Olędzkiego w Nowym Kawkowie. Okazało się, że lawenda lekarska w warunkach klimatyczno-glebowych północnej Polski jest równie urokliwa jak w Prowansji. Pani Joanna Posoch - właścicielka Lawendowego Pola przedstawiła historię powstania tego gospodarstwa i poczęstowała nas ciasteczkami i napojem z lawendowy.
Wśród uczestników zajęć terenowych dużo emocji wywołał pobyt na Ranczu Frontiera w Warpunach. Studenci mieli możliwość brania czynnego udziału w udoju owiec oraz degustowania wyśmienitych serów owczych wytworzonych ze świeżego mleka owiec wschodnio-fryzyjskich i serów z mleka krów rasy jersey. Podobne emocje towarzyszyły zwiedzaniu Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu.
Ważnym puntem zajęć terenowych był pobyt w korycińskim kompleksie składającym się z firmy Dar Natury, Podlaskiego Botanicznego Ogrodu Ziołowego oraz Ośrodka Edukacji Przyrodniczej. Studenci wiele godzin spędzili wśród największej kolekcji roślin leczniczych i przyprawowych, własnoręczne wykonali herbatki smakowe i wzięli udział w warsztatach mikroskopowania. Ponadto mieli możliwość wypróbowania wspaniałych potraw z ziół, między innymi zupę z pokrzywy.
Należy podkreślić, że studenci dzielnie znosili trudy wyjazdu, w tym burzliwą pogodę, przez którą kilkakrotnie zmieniano program.