start

Aktualności

Ćwiczenia terenowe z przedmiotu "Doradztwo rolnicze"

10-12-2016

  W dniu 24 listopada studenci IV roku Rolnictwa realizowali ćwiczenia terenowe z przedmiotu "Doradztwo rolnicze" na terenie powiatu jasielskiego.W pierwszej części doradca z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Jaśle Pan Jan Bożętka  i właścicielka gospodarstwa ekologicznego Pani mgr Jolanta Miklar scharakteryzowali rolnictwo powiatu, zakres pracy doradców i bezpośrednie relacje na linii doradca : rolnik  i rolnik: doradca. Drugą część ćwiczeń stanowiły warsztaty praktyczne pod tytułem" Nasze zdrowie w naszej kuchni. Wróćmy do tradycji", wpisujące się w działania doradztwa z zakresu nowoczesnego gospodarstwa domowego. Po interesującym wykładzie Pani mgr Jolanty Miklar, która dysponuje ogromem wiedzy i doświadczeń dietetycznych, wywiązała się burzliwa dyskusja, każdy chciał wiedzieć czy odżywia się dobrze. Po czym studenci otrzymali kilka ciekawych przepisów i pod okiem Pani Jolanty wykonali różne potrawy do zdegustowania na miejscu. Jak stwierdzili studenci była to najciekawsza lekcja na dalsze życie.

Pasta z migdałów
Składniki: 20-30 dag migdałów w skórce,2 cebule,2 łyżki przecieru pomidorowego,olej,sól, pieprz.
Migdały mielimy,dodajemy poduszone cebule,przecier i przyprawy do smaku. Wszystko miksujemy, dodając wody do pożądanej konsystencji. Wykorzystujemy jako smarowidło do chleba,lub dodatek do innych potraw.

Pasta z surowej marchwi z majonezem sojowym

Składniki: 4-6 marchewek,3-4 łyżki majonezu sojowego,czosnek, drożdże TEBI, 1 starte jabłko,1 pokrojona w drobną kosteczkę cebula.
Marchew ścieramy na tarce, odcedzamy sok, dodajemy jabłko, cebulę i sos sojowy, a do smaku zgnieciony czosnek, sól i drożdże.Wszystko dokładnie mieszamy i smarowidło gotowe. Można dodać drobno posiekanej pietruszki.

 Majonez sojowy
 Do blendera wlewamy pół szklanki mleka sojowego, dodajemy 1-2 ząbki czosnku, trochę soli, drożdży TEBI lub innych przypraw i 3/4 szklanki oleju (najlepszy z pestek winogron). Wszystkie składniki miksujemy do konsystencji majonezu.
Jeżeli majonez jest zbyt rzadki to w trakcie miksowania dodajemy jeszcze trochę oleju!

      NA ZDROWIE i PAŁASZUJEMY SMAKOŁYKI !

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito