start

Aktualności

Podsumowanie II edycji konkursu kulinarnego MasterChef - „Studencka bomba witaminowa”

25-03-2017

W dniu 23 marca 2017 roku w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie odbyła się II edycja konkursu kulinarnego MasterChef - „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności oraz pracowników Zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności (dr hab. Renata Tobiasz-Salach, dr inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr inż. Małgorzata Górka, dr inż. Marta Pisarek, dr inż. Magdalena Dykiel, dr inż. Bernadetta Bienia, mgr inż. Elżbieta Brągiel).

W konkursie wzięło udział 11 trzyosobowych zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych:

 Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,

 Zespół Szkół w Iwoniczu,

 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej,

 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie,

 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej,

 Zespół Szkół im Jana Pawła II w Brzostku,

 Zespół Szkół Zawodowych im Św. Jadwigi Królowej w Bieczu,

 Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach,

 Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.

Każdy Zespół w ciągu jednej godziny miał przygotować dwa rodzaje zimnych przekąsek z owoców i warzyw. Produktem bazowym były: śliwki suszone i ser mozzarella oraz kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją.

Ocenę potraw dokonało jury konkursowe w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:

prof. nadzw. dr hab. inż. Renata Tobiasz-Salach (przewodnicząca),

Katarzyna Stachyrak (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie),

Aneta Śnieżek (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej),

Małgorzata Macnar-Michnowicz (studentka III roku Rolnictwa, właścicielka firmy HOWLITA Stylowa Agencja Ślubna z Rymanowa Zdroju,

Paweł Kosiba (student II roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności, właściciel firmy cateringowej Party Serwis z Jasła oraz

Renata Gonet-Ambrosjo- studentka I roku kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności, właścicielka Restauracji Ambrozja w Krośnie). Jury przy ocenie przekąsek brała pod uwagę wrażenie ogólne, estetykę i finezję przygotowania, łatwość przyrządzania oraz smak.

Wygrała drużyna z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle: Bartłomiej Smoleń, Julia Czajka, Anna Jamrogowicz, która wykonała przekąski „Koreczki A′la Caprese” i „Bajkowe żaglowce na piasku”.

Drugie miejsce zajęły egzekwo dwie drużyny: Natalia Owsiak, Michał Raś, Dominik Szarek reprezentujący Zespół Szkół im Jana Pawła II w Brzostku za wykonanie przekąsek „Kanapeczki ekologicznego gospodarza” i „Słodki korsarz” oraz Katarzyna Zieleń, Sara Smołkowicz i Monika Hajduk reprezentujące Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej.

Trzecie zaś miejsce zdobyli uczniowie również z dwóch szkół: Piotr Kłapek, Beata Łabowska i Danuta Homa z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej, którzy wykonali przekąski „Ślimaczki mozarella” i „Sandwiche śliwkowe pod witaminową pierzynka” oraz Dominika Odój, Szymon Bożek, Sebastian Rygiel z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie, za przygotowane przekąski „Zielony relaks” i Artystyczny mix”.

Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienia w kategoriach: sprawność wykonania przekąski, czystość wykonywanych prac, pomysłowość wykonanych przekąsek, prostota w wykonywaniu przekąsek, różnorodność produktów wykorzystanych w przekąsce, pomysłowość i dekoracje. Nagrodzone i wyróżnione osoby otrzymały nagrody rzeczowe, dyplomy uczestnictwa i pamiątki. Liczne grono uczniów z różnych szkół ponadgimnazjalnych i studentów PWSZ w Krośnie żywo kibicowało uczestnikom konkursu, tworząc niepowtarzalną atmosferę. Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego III edycja.

 

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito