Tytu projektuł: |
Zootechniczno-ekonomiczne uwarunkowania i efekty ekologicznej produkcji żywca wieprzowego |
Wykonawcy: | mgr inż. Magdalena Kilar |
Czas trwania projektu: | czerwiec 2010 - wrzesień 2013 |
Cel projektu: | Podejmowane badania mają na celu analizę organizacji ekologicznego chowu świń ze szczególnym uwzględnieniem zależności między ekonomiką chowu a zdrowiem i produkcyjnością zwierząt oraz jakością pozyskiwanej wieprzowiny. Celem głównym podjętych badań jest identyfikacja uwarunkowań i ocena efektów ekologicznej produkcji żywca wieprzowego. Badania prowadzone są w gospodarstwach produkujących ekologiczny żywiec wieprzowy na terenie południowo-wschodniej Polski ze szczególnym uwzględnieniem województwa podkarpackiego oraz w zakładach przetwórstwa mięsnego współpracujących z tymi gospodarstwami Badania zdrowotności i produkcyjności świń oraz ekonomicznych efektów gospodarstw mają istotne znaczenie, gdyż technologia produkcji w gospodarstwach ekologicznych ma zagwarantować uzyskanie wysokiej jakości produktów i surowców dla przemysłu przetwórczego. Jednocześnie powinna zapewnić producentom rolnym uzyskanie satysfakcjonujących dochodów |
Jednostka realizująca projekt: |
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie, Zakład Towaroznawstwa |