2016
Projekt: Opracowanie i publikacja wydawnictw naukowych (monografie) pod tytułami:
1. Podkarpacka Wołowina. Gusty i preferencje konsumentów. Autorzy: Maria Ruda, Janusz Kilar, Magdalena Kilar, Stanisław Zając, ISBN 978-83-64457-20-3
2. Dziczyzna. Co o niej wiedzą i czy ją jedzą mieszkańcy Podkarpacia. Autorzy Janusz Kilar, Maria Ruda, Magdalena Kilar, ISBN 978-83-64457-21-0
3. Konsumenckie zainteresowanie wieprzowymi produktami regionalnymi na Podkarpaciu. Autorzy: Maria Ruda, Bożena Kusz, Janusz Kilar, Dariusz Kusz, Magdalena Kilar, ISBN 978-83-64457-22-7
2015
Dziczyzna z ekologicznego chowu jeleniowatych - innowacyjny biosurowiec kulinarny i do przetwórstwa
Zadanie realizowane we współpracy jednostki naukowej z przedsiębiorstwami w ramach projektu "TRANSFERENCIA"
Wykonawca projektu: prof. dr hab. inż. Maria Ruda
Projekt realizowany w ramach Priorytetu VIII Regionalne Kadry Gospodarki, Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Działanie 8.2 „Transfer wiedzy”, Poddziałanie 8.2.1 „Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw”.
"Wdrożenie innowacyjnej mieszanki paszowej wzbogaconej wyciągiem z owoców ostropestu plamistego – Silybum marianum (L.) Gaertn. do żywienia tuczników"
Zadanie realizowane we współpracy jednostki naukowej z przedsiębiorstwami w ramach projektu "TRANSFERENCIA"
Wykonawca projektu: dr inż Janusz KIlar
Projekt realizowany w ramach Priorytetu VIII Regionalne Kadry Gospodarki, Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Działanie 8.2 „Transfer wiedzy”, Poddziałanie 8.2.1 „Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw”.
2014
"Podkarpacka Wołowina" - oczekiwania konsumentów
Zadanie realizowane we współpracy jednostki naukowej z przedsiębiorstwami w ramach projektu "Nauka idzie w praktykę"
Wykonawca projektu: prof. dr hab. inż. Maria Ruda
Projekt realizowany w ramach Priorytetu VIII Regionalne Kadry Gospodarki, Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Działanie 8.2 „Transfer wiedzy”, Poddziałanie 8.2.1 „Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw”.
"Badania i wdrożenie fitoncydów do preparatów alternatywnych dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu i kokcydiostatyków, stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich"
Zadanie realizowane we współpracy jednostki naukowej z przedsiębiorstwami w ramach projektu "Nauka idzie w praktykę"
Wykonawca projektu: dr inż. Janusz Kilar
Projekt realizowany w ramach Priorytetu VIII Regionalne Kadry Gospodarki, Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Działanie 8.2 „Transfer wiedzy”, Poddziałanie 8.2.1 „Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw”.
2013
Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Zadanie realizowane na podstawie decyzji nr PKre-029-22-22/13(703) Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Harmonogram działań
1. Identyfikacja i ocena zmian pasożytów żołądkowo-jelitowych i płucnych, ocena ekstensywności i intensywności zarażenia jeleni i danieli pasożytami w aspekcie skuteczności stosowanego postępowania prewencyjno-profilaktycznego na fermach
2. Ocena warunków składających się na dobrostan zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem ilościowo-jakościowego poziomu żywienia dla właściwego bilansowania potrzeb pokarmowych zwierząt
3. Ocena behawioru, efektów produkcyjnych, jakości mięsa i bezpieczeństwa chowu zwierząt
Zespół badawczy
prof. dr hab. inż. Maria Ruda - kierownik projektu - Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie
dr inż. Janusz Kilar - Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie
dr inż Dariusz Kusz - Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie
dr n. wet. Mirosław Welz - Wojewódzki Inspektorat Weterynarii z siedzibą w Krośnie
Podręcznik: Kilar J., Ruda M., Kusz D. Ekologiczny chów i użytkowanie gospodarskich zwierząt jeleniowatych. Wyd. RUTHENUS, Krosno, ISBN 978-83-7530-422-0
2012
Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Zadanie realizowane na podstawie decyzji nr PKre-029-6-5/12(610) Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Konferencja podsumowująca zadania badawcze z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w roku 2012 na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W dniach 27 i 28 lutego 2012 roku w radomskim oddziale Centrum Doradztwa Rolniczego odbyła się konferencja podsumowująca wyniki badań w zakresie rolnictwa ekologicznego realizowanych na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2012 roku badania realizowało dwanaście jednostek naukowych, w tym Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie. W Konferencji wzięli udział pracownicy Zakładu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich prof. dr hab. inż. Maria Ruda i dr inż. Janusz Kilar, którzy zaprezentowali wyniki realizowanego tematu badawczego pt. Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa.
Szczegółowe informacje na temat konferencji
Wykonawcy projektu:
1. prof. dr hab. inż. Maria Ruda - kierownik projektu
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
2. dr inż. Janusz Kilar
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
3. dr inż. Kazimierz Pokrywka
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
4. dr inż. Dariusz Kusz
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
5. dr Henryk S. Różański
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
6. dr inż. Stanisław Zając
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
7. dr n. wet. Mirosław Welz
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii z siedzibą w Krośnie
8. mgr inż. Magdalena Kilar
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
Cel badań:
Podjęte badania mają na celu wypracowanie standardów i zasad utrzymywania zwierząt jeleniowatych w ekologicznym chowie, stanowiących dobre praktyki dla zapewniania wysokiego poziomu dobrostanu i jakości mięsa.
Kronika wydarzeń:
Konferencje naukowe:
19 stycznia 2012
Seminarium „Hodowlana i kulinarna sztuka ekologicznej dziczyzny”
Referaty:
1. Ekologiczny chów jeleniowatych dla pozyskania mięsa 2. Walory odżywcze ekologicznej dziczyzny 3. Zioła do dziczyzny – dodawać czy nie dodawać? 4. Ekologiczna dziczyzna na talerzu.
Po części naukowej odbyła się część kulinarna, w trakcie której uczestnicy seminarium degustowali 9 dań z jeleniny i danieliny przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
22-24 lutego 2012
Studenckie Dni Jakości w Akademii Morskiej w Gdyni.
Referat: „Ekologiczna dziczyzna fermowa jako innowacyjny surowiec kulinarny”
8-14 września 2012
Seminarium „Innowacyjna rola nauki w rolnictwie ekologicznym”
Kraj: Włochy
Uczestnicy: dr inż. Janusz Kilar, dr inż. Stanisław Zając
10-12 września 2012
LXXVII Zjazdu PTZ „Zootechnika – przeszłość, teraźniejszość i przyszłość”. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
1. Kilar J., Różański H., Kilar M., Ruda M., Welz M., Anglart-Różańska J. 2012. Obecność substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych w mięsie jeleniowatych z hodowli fermowej.
2. Kilar J., Różański H., Kilar M., Ruda M., Anglart-Różańska J. 2012. Występowanie pasożytów w wybranych fermach utrzymujących jeleniowate na Podkarpaciu.
Promocja badań
16-18 marca 2012
Targi AGOTECH w Kielcach
17 i 18 maja 2012
Festiwal nauki - Krosno
18 maja 2012
Targi „Podkarpacka Nauka dla Przedsiębiorczości” w Rzeszowie
25 – 27 maja 2012
Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej „EKOGALA 2012”
26-27 maja 2012
Majówka u Paderewskiego – „Melodia smaków” – Kąśna Dolna k. Tarnowa,
II Ogólnopolska Konferencja Hodowców Jeleniowatych
23-24 czerwca 2012
Dni Otwartych Drzwi – Boguchwała 2012, XIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych
28-29 lipca 2012
Targi Agrobieszczady w Lesku
29 lipiec 2012
Świetlne Miasto – Krosno
24-26 sierpnia 2012
XII Pożegnanie Wakacji w Rudawce Rymanowskiej, Krajowa Wystawa Bydła Simentalskiego,
Regionalny Czempionat Konia Huculskigo, Wystawa Ras Rodzimych
31 sierpnia – 2 września 2012
Karpackie Klimaty, Krosno 2012
2011
Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Zadanie realizowane na podstawie decyzji nr RRre-029-23-20/11(35) Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Wykonawcy projektu: 1. prof. dr hab. inż. Maria Ruda - kierownik projektu |
Celem zadania jest określenie standardów technologicznych i zasad ekologicznej produkcji dziczyzny z jeleniowatych, stanowiących dobre praktyki dla:
• pozyskania mięsa spełniającego wymagania konsumentów w zakresie jakości, bezpieczeństwa, walorów odżywczych i funkcjonalnych;
• utrzymania wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt.
Kronika wydarzeń:
22 maja 2011 r.
Udział w seminarium naukowym pt. "Żywnośc i rolnictwo ekologiczne" w ramach V MiędzynarodowychTargów Żywności, Produktów i Technik Ekologicznych EKOGALA 2011 w Rzeszowie
Ekologiczna dziczyzna z jeleniowatych - praktyka, kierunki badań - prof. dr hab. inż. Maria Ruda
Aspekty weterynaryjne chowu i hodowli zwierząt dzikich - dr n. wet. Mirosław Welz
16 czerwca 2011 r.
Targi "Podkarpacka Nauka dla Przedsiębiorczości" w Rzeszowie
18-19 czerwca 2011 r.
Dni Otwartych Drzwi - Boguchwała 2011, XIII Regionalana Wystawa Zwierząt Hodowlanych
30-31 lipca 2011 r.
Targi Agrobieszczady w Lesku
26-28 sierpnia 2011 r.
XI Pożegnanie Wakcji w Rudawce Rymanowskiej, Krajowa Wystawa Bydła Simentalskiego, Regionalny Czempionat Konia Huculskigo, Wystawa Ras Rodzimych
27-28 sierpnia 2011 r.
Udział w Karpackich Klimatach Krosno 2011
11 września 2011 r.
I Ogólnopolska Konferencja Hodowców Jeleniowatych
30 września 2011 r.
Otwieramy Przyszłość - Otwarcie Kampusu Technicznego PWSZ w Krośnie
20 października 2011 r.
111 Zjazd Oddziału Krośnieńskiego Polskiego Towarzystwa Leśnego w Polańczyku
22 listopada 2011 r.
Konferencja podsumowująca wyniki badań