Ruda M., Kilar J. 2014. Konsumenckie wybory serów. [w:] Francuskie sery w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach. Materiały pokonferencyjne, s.56-57.
Ruda M., Kilar J., Kusz D., Welz M. 2014. Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa. [w:] Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2013 roku.Wydawca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, s. 306-323.
Ruda M., Kilar J., Domiszewski J. 2014. UNCHARACTERISTIC BEHAVIORS OF THE PIGS AT THE FATTENING TIME. Науковий вісник. T 16 №3 (60). Cерія “Сільськогосподарські науки”, Серія “ Ветеринарні науки”. Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького
Gargała M., Lichołai L., Pisarek M. 2014. Kierunki przekształceń rynków małych miast Podkarpacia wynikające z nowych trendów gospodarowania przestrzenią. Problemy Ekologii Krajobrazu, Vol. 36.
Pisarek M., Gargała M.,Lichołai L.,2014. Mała architektura w krajobrazie kulturowym jako atrakcja turystyczna â przykłady dobrych praktyk. [w:] Kołodziejczyk K., Chylińska D., Zareba A. Studia Krajobrazowe T. 4B. Krajobraz jako nośnik idei. Ujęcia analityczna: 107-123.
Gargała M., Pisarek M. 2014. Postawy studentów uniwersytetu rzeszowskiego kierunku architektura krajobrazu wobec pracy. [w:] Przybyłka A. (red.) Polityka gospodarcza i społeczna: wybrane zagadnienia. AT Wydawnictwo, Kraków, s. 199-206.
Pisarek M., Lechowska J. 2014. Nowoczesne formy turystyki szansą zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, T. 14, z. 3.
Gargała M., Pisarek M. 2013. Roślinność towarzysząca małej architekturze sakralnej w Husowie na Podkarpaciu. Zesz. Nauk. Poł.-Wsch. Oddz. PTIE i PTG, Rzeszów, 16: 25-30.
Pisarek M., Szczepanik D., Gargała M. 2013. Roślinność ozdobna cmentarzy gminy Pruchnik na Podkarpaciu. Zesz. Nauk. Poł.-Wsch. Oddz. PTIE i PTG, Rzeszów, 16: 75-80.
Bienia B., Sawicka B., Krochmal-Marczak B. 2014. Oddziaływanie nawożenia dolistnego nawozami makro- i mikroelementowymi na zawartość magnezu w bulwach kilku odmian ziemniaka, XVII Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna „Pierwiastki chemiczne a jakość życia, Lublin 31 maj, 13.
Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Bienia B. 2014. Zawartość magnezu, żelaza i miedzi w bulwach batata (Ipomoea Batatas L. [Lam.]) uprawianego konwencjonalnie i pod osłonami, XVII Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna „Pierwiastki chemiczne a jakość życia, Lublin 31 maj, 69.
Sawicka B., Barbaś P., Krochmal-Marczak B., Bienia B. 2014. Fluktuacja magnezu w bulwach wczesnych odmian ziemniaka, XVII Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna „Pierwiastki chemiczne a jakość życia, Lublin 31 maj, 125.
Kiełtyka-Dadasiewicz A., Sawicka B., Krochmal-Marczak B., Bienia B. 2014. Inulina jako produkt spożywczy, paszowy, farmaceutyczny, kosmetyczny i energetyczny, Towaroznawcze Problemy Jakości, Wyd. UTH i ITE, Radom,1(38): 18-26
Tereszkiewicz K., Molenda P., Pokrywka K., Bukała B. 2014. Transport koni rzeźnych. Logistyka 3, 6315-6325.
Tereszkiewicz K., Molenda P., Pokrywka K. The influence of fatteners meat-content on the course and degree of exsanguinations. 6th International Conference on the “QULITY AND SAFETY IN FOOD PRODUCTION CHAIN”, Wrocław 26-27 June 2014, 164.
Ruda M., Kilar J., Kilar M., Fedio M. 2014. Consumer determinants of the choice of carp. 6th International Conference on the “Quality and Safety in Food Production Chain”. Wrocław, 26-27 June 2014, s. 134
Ruda M., Kusz B.,Kilar J., Cypcar S., Ladzińska J. 2014. Konsumenckie wybory mięsnych produktów regionalnych. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 59
Kilar M., Kilar J., Ruda M., Kusz D. 2014. Postawy producentów ekologicznego żywca wieprzowego wobec szkodliwości praktyk rolniczych dla bezpieczeństwa żywności. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 173
Ruda M., Kusz B., Cypcar S., Kilar J., Kilar M. 2014. Znajomość znaków jakości żywności przez podkarpackich konsumentów. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 185
Kilar M., Kilar J., Ruda M., Fedio M. 2014. Konsumenckie wybory karpi w aspekcie bezpieczeństwa żywności. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 46
Domiszewski J., Ruda M., Kilar J. 2014. Organizacja socjalna tuczników w różnych systemach utrzymania - aspekty zdrowotne i produkcyjne. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 120
Domiszewski J., Ruda M., Kilar J. 2014. Wpływ systemu utrzymania tuczników na stan zdrowotny kończyn. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 121
Domiszewski J., Ruda M., Kilar J. 2014. Obraz zachowań nietypowych tuczników w różnych systemach utrzymania. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 122
Kilar M., Ruda M., Kilar J. 2014. Zdrowotność i efekty użytkowania świń w gospodarstwach ekologicznych. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 131
Kilar M., Ruda M., Kusz D. 2014. Organizacja gospodarstw produkujących ekologiczny żywiec wieprzowy. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 130
Kilar M., Ruda M., Kusz D., Kilar J. 2014. Czynniki ograniczające rozwój ekologicznej produkcji żywca wieprzowego. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 132
Ruda M., Kusz B., Kilar M., Kilar J. 2014. Mięsne produkty regionalne w opinii mieszkańców Podkarpacia. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 147
Kilar J., Ruda M. 2014. Dobrostan pokarmowy jeleni w ekologicznym chowie fermowym. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s.259
Kilar J., Ruda M. 2014. Ocena skuteczności preparatu VALBAZEN w zwalczaniu robaczyc u danieli fermowych. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s.260
Kilar J., Ruda M. 2014. Pasożyty żołądkowo-jelitowe i płucne u jeleni fermowychw sezonie wiosennym. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 261
Ruda M., Kilar J., Kusz D., Welz M. 2014. Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa. Monografia, s. 306-323. Wydawca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ISBN: 978-83-62178-80-3
Kusz D., Gędek S., Ruda M., Zając S., 2014. Endogenous determinants of investment in agricultural holdings of selected countries of central and Eastern Europe. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, Vol.14(3), 107-115
Pokrywka K., Tereszkiewicz K., Ruda M. 2014. The impact of season of birth and breeding of boars of Polish landrace breed on their insemination efficiency. Journal of Central European Agriculture, 15(3), 272-283