Każdy z nas, dokonując różnych wyborów konsumenckich, wpływa na środowisko naturalne oraz na warunki pracy ludzi, którzy tworzyli nasze produkty. Nasze wybory mają ogromny wpływ na świat! Przekonaj się, co to oznacza w praktyce.
1. Składniki potraw przygotowywanych w naszej kuchni powinny pochodzić przede wszystkim od lokalnych producentów, kupuj produkty z logiem Fair Trade, wywieraj nacisk na koncerny spożywcze.
2. Kupuj produkty sezonowe, a na swoim balkonie lub w ogrodzie załóż mały warzywnik
3. Zmień jadłospis tak aby składał się przede wszystkim z warzyw, nabiał również można bardzo łatwo zastąpić
4. W czasie przygotowywania posiłku oszczędzaj energię i prąd, zużywaj mało wody
5. Nie marnuj jedzenia wykorzystuj resztki i pamiętaj o planowaniu zakupów.
http://www.pah.org.pl/zaangazuj-sie/446/4874/pazdziernika_zorganizuj_swiatowy_dzien_zywnosci