start

Najczęściej oglądane

Newsy

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Artykuły

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Aktualności koła

Sprawozdanie z działalności Koła Naukowego „Досуг” w roku 2013/2014.

30-09-2014

Sprawozdanie z działalności Koła Naukowego „Досуг” w roku 2013/2014.

Działalność Koła Naukowego „Досуг” w roku 2014 wpisuje się w dwa nurty: praktyczny i kulturowy, co pokrywa się z charakterem studiów językowych JiKR , JRdB i DSdT.

Realizacja zadań pierwszego nurtu rozpoczęła się 13.01.2014 roku, gdy pani Alina Baran (prezentację przedstawiała Marta Krasowska, I rok JRdB) zechciała zapoznać przybyłych ze swoją praktyką tłumacza z języka niderlandzkiego. Dzięki swej 20-letniej pasji poznała ten język na tyle, by jako tłumacz uczestniczyć w realizacji ważnych projektów, np. zamku w Altembrouck, gdzie pracowali przy rekonstrukcji Polacy.

Podobny cel – popularyzacja nauki obcych języków wśród uczniów szkół średnich oraz łamanie stereotypów – miał Dzień Rosyjski 2.03.2014 r. Było to spotkanie przygotowane przez mgr Paulinę Balandyk (we wspópracy ze studentami z Koła) o charakterze warsztatów (ćwiczenia w cyrylicy, zagadki, rebusy), na które przybyło ok. 100 uczniów szkół średnich! W zamierzeniu Kierownictwa Zakładu Filologii Ros. miało ono stanowić początek wartościowego cyklu takich spotkań.

Inny cel i wymiar - tym razem kulturowy – miała natomiast wyprawa naszych studentów z mgr Dorotą Patrylak do krakowskiego teatru Bagatela na spektakl „Idiota”, co miało miejsce 10. 10. 2013 r. Mocnym akcentem w tym nurcie było również bardzo udane spotkanie studentów JiKR, JRdB, Polonistyki oraz DSdT – opcja rosyjska i niemiecka - dla uczczenia pamięci Tadeusza Różewicza, który zmarł 24.04.2014 roku. W dniu 6.05.2014 r. udało się na zebraniu naszego Koła, dzięki osobistemu zaangażowaniu studentów, osiągnąć coś więcej niż tylko rocznicowo-akademijny wymiar. Po pierwsze, słuchaliśmy autentycznych głosów poetów – Miłosza i Różewicza w dyskusji o sztuce, teatrze, poezji, nagranej w Teatrze Słowackiego z inicjatywy N. Gorczyńskiej. Po drugie, był również czas na wysłuchanie po rosyjsku i po angielsku fragmentów wierszy Różewicza w interpretacji współczesnych odbiorców: Urszuli Ożóg i Patrycjusza Wojnara – II rok JiKR oraz Dominiki Konefał i Rafała Łuczyckiego – III rok DSdT (seminarzyści dr Leokadii Styrcz-Przebindy), co nadało temu spotkaniu wyjątkowy, osobisty charakter.

Opiekun Koła Naukowego „Досуг”, dr Leokadia Styrcz-Przebinda.

lista aktualności
zporr