W dniu 10 marca 2016 r. w PWSZ w Krośnie odbyły się Akademickie Dni Nauki. Wśród goszczącej w murach krośnieńskiej uczelni młodzieży byli też uczniowie z technikum technologii żywności w ZSUiS.
Uczestnicy tego spotkania mieli okazję wysłuchać wykładów nt. „Produkty owsiane dla zdrowia i urody” oraz „Od kakaowca do czekolady”. Produkty owsiane, ze względu na unikalne właściwości, powinny być podstawowymi składnikami codziennej diety człowieka. Należy wzbogacać ją o płatki owsiane, otręby, czy nowe rodzaje pieczywa z dodatkiem owsa. Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka zaprezentowała wykład, w którym przypomniała historię uprawy kakaowca, tradycję picia i jedzenia czekolady. Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach praktycznych ,,Odkryj tajemnice ziarna’’, w trakcie których dowiedzieli się o nieocenionych właściwościach odżywczych i zdrowotnych ziaren. Zaprezentowano im ziarna różnych gatunków zbóż oraz omówiono produkty, które można z nich uzyskać.
Ciekawym punktem programu Akademickich Dni Nauki, był konkurs kulinarny „Studencka bomba witaminowa”. Startowało w nim osiem trzyosobowych zespołów z różnych szkół województwa podkarpackiego, a wśród nich również uczniowie z klasy I i III technikum technologii żywności w ZSUiS.
Każdy zespół miał przygotować sałatkę owocowo-warzywną z produktów bazowych, podstawowych i dodatkowych. Potrawy oceniło jury konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele uczelni i innych placówek, które zajmują się dietetyką na co dzień.
Przy ocenie potrawy brano pod uwagę wrażenia ogólne, estetykę, łatwość przyrządzenia oraz smak. Reprezentacja z naszej szkoły w składzie: Ewelina Mokrzycka, Monika Czekaj, Paulina Baran wywalczyła II miejsce za wykonanie sałatki „Witaminowy raj”.
Udział w Akademickich Dniach Nauki – wykładach, warsztatach praktycznych oraz konkursie pozwolił naszym uczniom poszerzyć swoją wiedzę z zakresu codziennej diety, a także zapoznać się z tematyką dotyczącą bezpieczeństwa żywności. Taka forma przekazu może być ciekawą i uzupełniającą metodą pozwalającą uatrakcyjnić kształcenie młodzieży na prowadzonym przez ZSUiS kierunku – technik technologii żywności.
Gratulacje dla reprezentacji szkoły za zdobycie wysokiego miejsca w konkursie kulinarnym.
ZSUiS