Aktualności
28-08-2018
W dniu 17 sierpnia 2018 odbyły się warsztaty terenowe z zakresu zielarstwa, fitochemii, farmakognozji, fitotoksykologii, botaniki i fitoterapii. Uczestnicy warsztatów wędrowali w kierunku góry Cergowej, weszli na oba szczyty Cergowej. W czasie wędrówki omówiane były właściwości napotkanych roślin.
Prowadzący warsztaty: dr n. biol. Henryk Różański, dr n. biol. Dominik Wróbel.
więcej
28-06-2018
Kolejność uczelni na mapie odpowiada kolejności uczelni na liście poniżej. Lista jest aktualizowana w miarę podpisywania nowych umów
więcej
26-06-2018
Dnia 8 czerwca 2018 roku odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Metody chromatograficzne w nauce, przemyśle i medycynie", która odbyła się na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Przedstawiając swoje wyniki badań w dalszym ciągu omawiałem ziele gojnika macedońskiego i jego właściwości chemiczne, które dla współczesnego fitoterapeuty przedstawiają również możliwości farmakodynamiczne.
więcej
07-06-2018
Studenci II roku kierunku Zielarstwo jedną z majowych sobót spędzili aktywnie i naukowo w Krakowie. Na początku odwiedzili najstarszą część Uniwersytetu Jagiellońskiego - Collegium Maius.
więcej
21-05-2018
W dniu 19 maja 2018 odbyła się konferencja poświęcona „Zioła w profilaktyce i leczeniu otyłości”. Uczestnikami konferencji byli prof. nadzw. dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, dr Henryk Różański, dr inż. Anna Pietrasz.
więcej
21-05-2018
W dniach 10-11.05.2018 roku Studenci II roku Kierunku Zielarstwo (członkinie Studenckiego Koła Naukowego Planta Medica) wzięli udział w V konferencji pt. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Nowe nadzieje fitoterapii, organizowaną przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. Stanisława Pigonia w Krośnie.
więcej
27-04-2018
W dniu 24 kwietnia 2018 odbyły się warsztaty w Zespole Szkól nr 2 w Dukli - ,,Ziołowe mydełka i kule
musujące do kąpieli''. Uczestnicy warsztatów rozpoznawali surowce zielarskie. W konkursie otrzymywali ziołowe kule i mydełka. W warsztatach uczestniczyły dr Izabela Betlej, dr inż. Anna Pietrasz. Zakład Produkcji i bezpieczeństwa żywności przygotował zafałszowania żywności: śmietany i miodów. Warsztaty prowadziła dr inż. Barbara Krochmal-Marczak.
więcej