start


Najczęściej oglądane

Newsy

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Artykuły

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.

Kierunek i specjalności kształcenia

Nowe studia inżynierskie na kierunku Zielarstwo

 

Sylwetka absolwenta i perspektywy zawodowe

Absolwent kierunku Zielarstwo zdobędzie w trakcie siedmiosemestralnych studiów inżynierskich przygotowanie merytoryczne i praktyczne w zakresie uprawy roślin zielarskich, konserwacji i przechowalnictwa roślin zielarskich, obróbki i przetwórstwa surowców pochodzenia zielarskiego, oceny jakości surowców i produktów zielarskich, organizacji i zarządzania gospodarstwem, znaczenia i wykorzystania roślin zielarskich w dietetyce i kosmetologii. Podczas studiów na kierunku Zielarstwo student ma do wyboru jedną z trzech specjalności, z których każda pozwala na zdobycie specjalistycznej wiedzy i umiejętności.

 

Moduł specjalnościowy: produkcja surowców zielarskich

W ramach modułu studenci zdobędą wiedzę i umiejętności potrzebne do podjęcia pracy w gospodarstwach rolnych zajmujących się uprawą roślin zielarskich, w firmach specjalizujących się pozyskiwaniem ziół z ekosystemów, ale także zdobędą umiejętność w zakresie planowania, projektowania, organizacji i zarządzania własnym gospodarstwem skupiającym się na uprawie, przechowywaniu i obróbce surowców pochodzenia zielarskiego. Wybierając moduł produkcja surowców zielarskich absolwent będzie mógł zapoznać się z gleboznawstwem i żywieniem mineralnym roślin, fizjologicznymi podstawami plonowania roślin, szczegółową uprawą roślin zielarskich z elementami uprawy ekologicznej, rozmnażaniem roślin zielarskich, przetwarzaniem owoców zielarskich, zdobędzie przygotowanie w zakresie ekonomiki i organizacji produkcji zielarskiej oraz projektowania i urządzania plantacji i ogrodów zielarskich.

 

Moduł specjalnościowy: rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych i kosmetyków 

W ramach modułu studenci zdobędą wiedzę i umiejętności wymagane do podjęcia zatrudnienia w przemyśle zajmującym się obróbką surowców pochodzenia zielarskiego, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa roślin zielarskich. Wybierając moduł rośliny zielarskie w produkcji żywności, suplementów diety, leków roślinnych i kosmetyków student zdobędzie wiedzę o wykorzystaniu ziół w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, zasadach produkcji preparatów ziołowych i żywności funkcjonalnej, technologii przetwarzania surowców zielarskich, z zakresu towaroznawstwa farmakognostycznego. Absolwent kierunku Zielarstwo będzie umiał korzystać z opracowań naukowych i prac badawczych z zakresu uprawy roślin, ich właściwości i wpływu na organizm człowieka, oraz ich zastosowania w różnych obszarach przemysłu. Zdobędzie również kompetencje społeczne w zakresie współpracy z otoczeniem, a także własnego rozwoju zawodowego. Absolwent pierwszego stopnia kierunku Zielarstwo będzie przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunkach kształcących w zakresie zielarstwa, jak również i pokrewnych kierunków rolniczych i produkcyjnych. 

 

Moduł specjalnościowy: przetwórstwo zielarskie

W ramach modułu studenci zdobędą wiedzę i umiejętności wymagane do podjęcia zatrudnienia w przemyśle zajmującym się obróbką surowców pochodzenia zielarskiego, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa roślin zielarskich. Wybierając moduł przetwórstwo zielarskie student zdobędzie wiedzę z zakresu towaroznawstwa farmakognostycznego, zasady certyfikacji i systemy jakości w przetwórstwie zielarskim, znakowanie i opis produktów ziołowych, systemy zarządzania w przedsiębiorstwach przetwórstwa zielarskiego, technologii przetwarzania surowców zielarskich, maszynach i urządzeniach stosowanych w przetwórstwie zielarskim. 

 

zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito