start

2014

Publikacje pracowników 2014

  • Okarmus A, Wydro M., Zając S., 2014. HACCP as a quality assurance system in the agri-food sector, Дoклaды III Международной научной студенческой конференции - Pыночная экономика: сегодня и завтра, Minsk, 27-28 lutego, s.8,
  • Izdebski W., Skudlarski J. Zając S., 2014. Анализ рынка сельскохозяйственных тракторов в Европейском Союзе. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства: Економічні науки. Вип. 149, s.24-38,
  • Izdebski W., Skudlarski J. Zając S., 2014. Рынок сельскохозяйственных тракторов в Польше и Украине. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства: Економічні науки. Вип. 149, s.41-57,
  • Izdebski W., Skudlarski J. Zając S., 2014. Wykorzystanie surowców pochodzenia rolniczego do produkcji biopaliw transportowych w Polsce. Wyd. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 2, s. 94-97,
  • Zając S., Izdebski W., Skudlarski J., 2014. Rynek ciągników rolniczych w Polsce w latach 2001-2012. Wyd. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3, s. 319-323,
  • Izdebski W., Jakubowski Z., Skudlarski J., Zając S., Maznev G., Zaіka S., 2014. Stan i perspektywy produkcji rzepaku w Polsce i na Ukrainie w aspekcie produkcji biopaliw transportowych. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 14, Zeszyt 2, s.80-89
  • Izdebski W., Koronoczok J., Gomolla K., Skudlarski J., Zając S., Maznev G. E., Zaika S. A., 2014. Miejsce i rola Precision Farming w koncepcji innowacyjnego rozwoju gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych. Sbornik nauchnyh statiej. V Miezdunarodnaja nauchno-prakticheskaja konferencja „Perspektivy innowacjonnogo razvitia Respubliki Belarus” (Brest, 24-25 kwietnia 2014) str. 72-76
  • Salerno-Kochan R., Skawińska J., 2014, MATERIALS USED IN FUNCTIONAL OUTERWEAR – CHARACTERISTICS AND CUSTOMER PREFERENCES, in: A. Chochół (ed.) Commodity Science in Research and Practice – Consumer protection and satisfaction, Polish Society of Commodity Science, Cracow, pp. 159-168. ISBN: 978-83-938909-8-9.
  • Salerno-Kochan M., Salerno-Kochan R., 2014, THE ASSESSMENT OF KNOWLEDGE OF THE ISO 10000 STANDARDS BY ORGANISATIONS THAT USE A QUALITY MANAGEMENT SYSTEM, in: T. Sikora, J. Dziadkowiec (eds.) Commodity Science in Research and Practice – Towards Quality – Management Systems and Solutions, Polish Society of Commodity Science, Cracow, pp. 171-182, ISBN: 978-83-938909-5-8.
  • Salerno-Kochan R., Jasiewicz P., 2014, Bawełna organiczna – produkcja a zapotrzebowanie społeczne, w: Aktualne badania jakości wyrobów przemysłowych, pod red. R. Zieliński, J. Żuchowski, Wyd. Nauk. Instytutu Technologii I Eksploatacji – PIB, Radom, s. 124-132, ISBN 978-83-7789-290-9.
  • Commodity Science in Research and Practice – Non-food products’ quality and innovations, 2014, ed. by R. Salerno-Kochan, Polish Society of Commodity Science, Cracow, p. 208, ISBN: 978-83-940189-8-6.
  • Bienia B., Sawicka B., Krochmal-Marczak B. 2014. Oddziaływanie nawożenia dolistnego nawozami makro- i mikroelementowymi na zawartość magnezu w bulwach kilku odmian ziemniaka, XVII Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna „Pierwiastki chemiczne a jakość życia, Lublin 31 maj, 13.
  • Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Bienia B. 2014. Zawartość magnezu, żelaza i miedzi w bulwach batata (Ipomoea Batatas L. [Lam.]) uprawianego konwencjonalnie i pod osłonami, XVII Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna „Pierwiastki chemiczne a jakość życia, Lublin 31 maj, 69.
  • Sawicka B., Barbaś P., Krochmal-Marczak B., Bienia B. 2014. Fluktuacja magnezu w bulwach wczesnych odmian ziemniaka, XVII Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna „Pierwiastki chemiczne a jakość życia, Lublin 31 maj, 125.
  • Kiełtyka-Dadasiewicz A., Sawicka B., Krochmal-Marczak B., Bienia B. 2014. Inulina jako produkt spożywczy, paszowy, farmaceutyczny, kosmetyczny i energetyczny, Towaroznawcze Problemy Jakości, Wyd. UTH i ITE, Radom,1(38): 18-26
  • Kilar J., Ruda M. 2014. The nutritional value organic meat from the loin of deer and fallow deer.  6th International Conference on the “Quality and Safety in Food Production Chain”. Wrocław, 26-27 June 2014, s. 72
  • Ruda M., Kilar J., Kilar M., Fedio M. 2014. Consumer determinants of the choice of carp. 6th International Conference on the “Quality and Safety in Food Production Chain”. Wrocław, 26-27 June 2014, s. 134
  • Kilar M., Kilar J., Ruda M., Kusz D. 2014. Postawy producentów ekologicznego żywca wieprzowego wobec szkodliwości praktyk rolniczych dla bezpieczeństwa żywności. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 173
  • Ruda M., Kusz B., Cypcar S., Kilar J., Kilar M. 2014. Znajomość znaków jakości żywności przez podkarpackich konsumentów. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 185
  • Kilar M., Kilar J., Ruda M., Fedio M. 2014. Konsumenckie wybory karpi w aspekcie bezpieczeństwa żywności.   Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”. Kraków, s. 46
  • Domiszewski J., Ruda M., Kilar J. 2014. Organizacja socjalna tuczników w różnych systemach utrzymania - aspekty zdrowotne i produkcyjne.  Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 120
  • Domiszewski J., Ruda M., Kilar J. 2014. Wpływ systemu utrzymania tuczników na stan zdrowotny kończyn.  Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 121
  • Kilar M.Ruda M., Kilar J. 2014. Zdrowotność i efekty użytkowania świń w gospodarstwach ekologicznych. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 131
  • Kilar M., Ruda M., Kusz D. 2014. Organizacja gospodarstw produkujących ekologiczny żywiec wieprzowy.  Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 130
  • Kilar M.Ruda M., Kusz D., Kilar J. 2014. Czynniki ograniczające rozwój ekologicznej produkcji żywca wieprzowego. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 132
  • Ruda M., Kusz B., Kilar M.Kilar J. 2014. Mięsne produkty regionalne w opinii mieszkańców Podkarpacia. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 147
  • Kilar J., Ruda M. 2014. Dobrostan pokarmowy jeleni w ekologicznym chowie fermowym. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s.259
  • Kilar J., Ruda M. 2014. Ocena skuteczności preparatu VALBAZEN w zwalczaniu robaczyc u danieli fermowych. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s.260
  • Kilar J., Ruda M. 2014. Pasożyty żołądkowo-jelitowe i płucne u jeleni fermowychw sezonie wiosennym. Materiały konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku”. Siedlce, s. 261
  • Pokrywka K., Tereszkiewicz K., Ruda M. 2014. The impact of season of birth and breeding of boars of polish landrace breed on their insemination efficiency. Journal of Central European Agriculture 15 (3), 272 – 283
  • Tereszkiewicz K., Molenda P., Pokrywka K., Bukała B. 2014. Transport koni rzeźnych. Logistyka 3, 6315-6325.
  • Tereszkiewicz K., Molenda P., Pokrywka K. The influence of fatteners meat-content  on the course and degree of exsanguinations. 6th International Conference on the “QULITY AND SAFETY IN FOOD PRODUCTION CHAIN”, Wrocław 26-27 June 2014, 164.
  • Kusz D., Gędek S., Ruda M., Zając S., 2014. Endogenous determinants of investment in agricultural holdings of selected countries of central and Eastern Europe. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, Vol.14(3)
  • Milewski B., Skudlarski J., Zając S.,2014. Finansowanie inwestycji w gospodarstwach rolnych w Polsce ze środków finansowych Unii Europejskiej na przykładzie województwa łódzkiego. Вропейський вектор економічного розвитку. No 2 (17), s.151-161
  • Zając S., 2014. Koszty jakości jako determinanty rozwoju przedsiębiorstwa. Prace Naukowo-Dydaktyczne PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie, Krosno, Z. 67, s.163 - 183
  • Zając S., 2014. Wpływ motywowania pracowników na jakość i efektywność pracy w przedsiębiorstwie. Prace Naukowo-Dydaktyczne PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie, Krosno, Z. 67, s.185 - 202
  • Skudlarski J., Golisz E., Zajac S. 2014. Produkcja i zużycie biopaliw transportowych w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej. INSTITUTIONAL VECTOR OF ECONOMIC DEVELOPMENT, Issue 7 (1), s.176 - 185
  • Bienia B., Sawicka B., Dykiel M., Krochmal-Marczak B., Pisarek M., Betlej I., Borkowska H. 2014. Promocja żywności tradycyjnej na Podkarpaciu. [w:] Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. I. Red. K. Zarzecka, S. Kondracki. Wyd. PSW JPII, Biała Podlaska. ISBN:  978-83-61044-55-0: 56-66.
  • Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Dykiel M., Betlej I., Pisarek M., Borkowska H. 2014. Zachwaszczenie łanów roślin zbożowych i możliwości jego ograniczenia w woj. Podkarpackim. [w:] Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. I. Red. K. Zarzecka, S. Kondracki. Wyd. PSW JPII, Biała Podlaska. ISBN:  978-83-61044-55-0: 411-426.
  • Betlej I., Krochmal-Marczak B., Dykiel M., Bienia B., Pisarek M. 2014. Wpływ substancji zawartych w wyciągach roślinnych na aktywność biologiczną mikroorganizmów kolonizujących skórę. [w:] Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. I. Red. K. Zarzecka, S. Kondracki. Wyd. PSW JPII, Biała Podlaska. ISBN:  978-83-61044-55-0: 33-36.
  • Krochmal-Marczak B., Betlej I. 2014. Wpływ ekstraktu i miąższu bulw batatów (Ipomea batatas [L] Lam.) uprawianych w warunkach klimatyczno glebowych Polski. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego. ISSN 0867-793X: 92-94.
  • Kondratowicz-Pietruszka E.: Assessment of oxidative stability of rapeseed and sunflower oils, in: Commodity Science in Research and Practice “Food Products’ Quality”, ed. Miśniakiewicz M., Popek S., wyd. Polish Society of Commodity Science 2014, pp.77-89
  • Kondratowicz-Pietruszka E.: A study of the dynamics of oxidation in selected spreadable fats stored under refrigeration, in: Selected determinants of food products Quality, ed. Żuchowski J., Zieliński R., Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, Radom 2014, s.70-79
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Kendzierawska A.: Labelling of food products and consumer awareness, in: Selected determinants of food products Quality, ed. Żuchowski J., Zieliński R., Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, Radom 2014, s.60-69
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Białek J.: Fatty acid profile and oxidation kinetics of selected fat emulsions, in: Selected determinants of food products Quality, ed. Żuchowski J., Zieliński R., Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, Radom 2014, s.182-191
  • Białek J., Kondratowicz-Pietruszka E.: Surrey of consumer preferences for foods containing plant stanol – enriched fats, w: Medycyna naturalna w leczeniu i profilaktyce nowotworów, red. Goździcka-Józefiak A. i Różanski H., Krosno-Wrocław 2014, s.11-18.
  • Białek J., Kondratowicz-Pietruszka E.: Preferencje konsumentów w zakresie wyboru opakowania do tłuszczów roślinnych,w: Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce, Ogólnopolska Konferencja Naukowa w Gdyni, Wydz. Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, s.49.
  • Kondratowicz-Pietruszka E.,  Zachowania nabywców na rynku produktów tłuszczowych, Bromatologia, Chemia Toksykologiczna, 2014, XLVII, 3, 502-506.
  • Pisarek M., Brągiel E., Krochmal-Marczak B., Źródło-Loda M., Betlej I., 2014. Rola podkarpackich LGD w wspieraniu kreatywności na obszarach wiejskich. [w:] Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Tom II. red. K. Zarzecka, S. Kondracki. Wyd. PSW JPII, Biała Podlaska, s. 114-126.
  • Źródło-Loda M., Baran J., 2014, Wołowina kulinarna – perspektywy rozwoju [w:] Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Tom II. red. K. Zarzecka, S. Kondracki. Wyd. PSW JPII, Biała Podlaska., s. 428 – 437.
  • Źródło-Loda M. 2014. Benchmarking  – nowoczesna koncepcja  zarządzania organizacją, Prace Naukowo-Dydaktyczne PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie, Krosno, Z. 67, s. 203-221.
  • Salerno-Kochan R., (red.) Commodity Science in Research and Practice. Non-Food Products' Quality & Innovations, Polish Society of Commodity Science, 2014, Cracow.
  • Salerno-Kochan M., Salerno-Kochan R.,The Assessment of Knowledge of the ISO 10000 Standards by Organisations that Use a Quality Management System, w: Commodity Science in Research and Practice. Towards Quality - Management Systems and Solutions, pod red. T. Sikora& J. Dziadkowiec, Polish Society of Commodity Science, 2014, Cracow,
  • Salerno-Kochan R.,Skawińska J., Materials Used in Functional Outerwear – Characteristics and Customer Preferences, w: Commodity Science in Research and Practice. Consumer Protection and Satisfaction, pod red. A. Chochóła,  Polish Society of Commodity Science, 2014, Cracow.
  • Salerno-Kochan R., Jasiewicz P., Bawełna organiczna- produkcja a zapotrzebowanie  społeczne, w: Aktualne badania jakości wyrobów przemysłowych, pod red. R. Zieliński, J. Żuchowski, NaukowyInstytut Technologii Eksploatacji – BIP, 2014, Radom.
  • Różański H., Betlej I., Kilar J., Pirtryja M. 2014: Rośliny alternatywne do leków kortykosteroidowych, VIII Franciszkańska Konferencja Zielarsko-Farmaceutyczna „Preparaty ziołowe, czy leki syntetyczne?”. Monografia, Wyd. Herbarium św. Franciszka, Katowice 2014, s. 60-86.
  •  

zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito