start

Oceny jakości produktów pochodzenia zwierzęcego

Laboratorium oceny jakości produktów pochodzenia zwierzęcego

Lokalizacja: Campus Techniczny PWSZ w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12, sala 03, parter

Wyposażenie

Wyposażenie laboratorium pozwoli na realizację następujących tematów badawczych:

  • Zmiany zawartości składników chemicznych w materiale  zwierzęcym zależnie od sposobu i stopnia przetworzenia;
  • Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zwierzęcych oraz jej zmiany w czasie przechowywania i przetwarzania;
  • Badanie tekstury materiałów zwierzęcych oraz jej korelacja ze składem chemicznym;
  • Ocena jakościowa i ilościowa surowców zwierzęcych oraz przemiany w czasie przetwarzania;
  • Badania nad zawartością antybiotyków i innych substancji hamujących, pestycydów i aflatoksyn, w materiale biologicznym: tkankach, surowicy oraz w produktach żywnościowych: mięsie, mleku i produktach mlecznych, miodzie, jajach itp.;
  • Kompleksowa ocena wartości odżywczej surowców zwierzęcych: mleko, mięso, jaja itp.;
  • Wykorzystanie nowoczesnych metod wykrywania zafałszowań żywności;
  • Charakterystyka jakościowa miodów pszczelich pochodzących z Bieszczadów i Beskidu Niskiego.
  • Ocena sensoryczna i organoleptyczna produktów zwierzęcych.
  • Określanie właściwości antyoksydacyjnych produktów spożywczych.
     

Laboratorium w praktyce

Laboratorium wyposażone w 20 stanowisk badawczych, 3 kabiny do oceny sensorycznej.

Aparatura do oznaczania zawartości białka i tłuszczy

 

Stanowiska do badania mleka surowego

Urządzenia do badania jakości produktów zwierzęcych

Urządzenie do bnadania jaj, ryb i analizy tkanek

zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito