Aktualności
10-05-2016
Zapraszamy do zapoznania się z II Komunikatem dotyczącym
III MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Bezpieczeństwo żywności i pasz
KROSNO, 12-13 MAJA 2016 ROKU
Ramowy program w załączeniu
więcej
27-04-2016
W dniu 29 kwietnia o godzinie 10.15 w sali 3 odbędzie się spotkanie SKN Towaroznawców.
Serdecznie zapraszam członków SKN i osoby chętne do pracy w Kole.
dr inż. Magdalena Kilar
Opiekun Koła
więcej
22-04-2016
Dyżur w sprawie praktyk dla studentów Towaroznawstwa
więcej
08-04-2016
W dniu 6 kwietnia 2016 roku Członkowie Koła Naukowego Ekonomistów wzięli aktywny udział w V Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych nt. "Możliwości wykorzystania potencjału turystycznego i kulturowego w rozwoju regionalnym" organizowanej przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Tarnowie. Koło Naukowe Ekonomistów reprezentowały studentki kierunków; Towaroznawstwo, Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Rolnictwo. Studenci przygotowali następujące publikacje naukowe:
więcej
01-04-2016
W dniu 8 kwietnia 2016 r. godz. 11.00-12.30 w auli 2 w Kampusie Politechnicznym PWSZ Krosno odbędzie się wykład na temat surowców i produktów kosmetycznych
więcej
16-03-2016
W dniach 11-12 marca w Jasionce koło Rzeszowa odbyła się międzynarodowa konferencja poświęcona problemom rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w UE organizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, pod auspicjami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konferencja w Jasionce była miejscem spotkań i dyskusji z udziałem wybitnych promotorów europejskiej i krajowej polityki wobec rolnictwa i terenów wiejskich, przedstawicieli kręgów akademickich, instytucji otoczenia rolnictwa
więcej
11-03-2016
W dniu 10.03.2016 r. w Kampusie politechnicznym odbyły się wykłady i warsztaty w ramach Dni Akademickich Nauki.
Wykład pt. „Od kakaowca do czekolady” zaprezentowała Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka.
Pierwsze plantacje kakaowców rozpowszechnione zostały przez króla Topiltzina, który przywiózł nasiona kakaowca i zasadził drzewo w ogrodach na górze Taltzitepec. Sposoby uprawy tych drzew przekazał on swoim następcom. Pod koniec XVI wieku kakao zdobyło uznanie Hiszpan.
więcej