start

Aktualności

III edycja Konkursu Kulinarnego - „Studencka bomba witaminowa”

25-03-2018

 

 

W dniu 22 marca 2018 roku w ramach Akademickich Dni Nauki w Instytucie Zdrowia i Gospodarki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie odbyła się III edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz pracowników Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności (dr inż. Barbara Krochmal-Marczak, dr inż. Małgorzata Górka, dr inż. Marta Pisarek, dr inż. Magdalena Dykiel, dr inż. Bernadetta Bienia, mgr inż. Elżbieta Brągiel).

W konkursie wzięło udział 6 zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych:

-          Zespół Szkół w Iwoniczu,

-          Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej,

-          Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. S. Szpetnara w Krośnie,

-          Zespół Szkół Zawodowych im Św. Jadwigi Królowej w Bieczu,

-          Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu,

-          Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju.

 

 

Każdy Zespół w ciągu jednej godziny miał przygotować dwa rodzaje sałatek z owoców i warzyw. Produktem bazowym były twaróg biały i czekolada gorzka, a ponadto uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją twórczą.

 

 

 

 

 

Ocenę potraw dokonało jury konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:

-     dr n. med. Renata Rabiasz, Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki (przewodnicząca),

-     Katarzyna Stachyrak (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie),

-     Aneta Śnieżek (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej),

-     Małgorzata Macnar-Michnowicz (absolwentka PWSZ w Krośnie, właścicielka firmy HOWLITA Stylowa Agencja Ślubna z Rymanowa Zdroju),

-     Jolanta Janas (absolwentka PWSZ w Krośnie, właścicielka Restauracji Śniadaniowo-Lanchowej Weranda w Krośnie),

-     Piotr Zajdel (właściciel Browaru Rzemieślniczego Z&Z Sp. z o.o. Wojkówka).

 

 

Jury przy ocenie sałatek brało pod uwagę wrażenie ogólne, smakowitość, estetykę i finezję przygotowania oraz łatwość przyrządzania.

 

 

 

Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół w Iwoniczu w składzie: Justyna Dubiel, Paula Kulisz, Diana Węgrzyn. Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Św. Jadwigi Królowej w Bieczu w składzie: Klaudia Stawiarz, Natalia Wałęga, Patrycja Wachowicz.

Trzecie zaś miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju w składzie: Adrianna Jurczak, Wojciech Marek, Klaudia Perłak. Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienia w kategoriach: ciekawa nazwa sałatki, estetyka podania, innowacyjność kompozycji.

 

 

Nagrodzone i wyróżnione osoby otrzymały nagrody rzeczowe, dyplomy uczestnictwa i pamiątki za co bardzo dziękujemy naszym partnerom i sponsorom:

-        Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej

-        Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie

-        HOWLITA Stylowa Agencja Ślubna

-        Weranda Restauracja Śniadaniowo-Lanchowa w Krośnie

-        Zielona Terapia

-        Zaparzymy.pl

-        Sogno Caffe

-        ART-DOM

Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego IV edycja.

W ramach Akademickich Dni Nauki również odbyły się warsztaty tematyczne: „Zagrożenia biologiczne w żywności”, „Miody i ziołomiody”, „Ratowanie to dla każdego zadanie”, „Zabawa z logistyk”, „Jak zrobić emulsję”, które cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Na zakończenie tego wydarzenia został zorganizowany pokaz baristyczny przez właścicieli Sogno Caffe.

 

Galeria zdjęć

 

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito