start

Aktualności

IV edycja konkursu kulinarnego "Studencka Bomba Witaminowa" rozstrzygnięta!

03-04-2019

 

 

 

 

 

2 kwietnia 2019 roku w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów oraz nauczycieli kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności.
W konkursie wzięło udział 10 zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych:

  •    Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych,
  •     Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej,
  •     Zespół Szkół im. Jana Pawła w Brzostku,
  •     Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
  •     Zespół Szkół w Iwoniczu,
  •     Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej,
  •     Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. S. Szpetnara w Krośnie,
  •     Zespół Szkół Zawodowych im. Św. Jadwigi Królowej w Bieczu,
  •     Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu,
  •     Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju.

 

 

 

Każdy zespół trzyosobowy miał za zadanie przygotować do degustacji dwa rodzaje dań zimnych (potrawy w postaci np. przystawki, przekąski, sałatki), w których obowiązkowo produktem bazowym było gotowane jajko. Uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją twórczą.


Oceny potraw dokonało Jury Konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:

  •     dr hab. inż. Barbara Krzysztofik (przewodnicząca),
  •     Anita Pelczar (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie),
  •     Aneta Śnieżek (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej),
  •     Beata Szlepska (Kompleks rekreacyjno-rozrywkowy Dwa Serca),
  •     Antoni Karwacz (Wojewódzki Inspektorat Weterynarii z siedzibą w Krośnie),
  •     Agnieszka i Marek Kiełtyka (EKO Piekarnia Kiełtyka w Łężanach).

Jury Konkursowe przy ocenie potraw brało pod uwagę: wrażenie ogólne, smakowitość, estetykę i innowacyjność kompozycji oraz trudność przygotowania.



Wszystkie drużyny zaprezentowały wysoki poziom, dlatego Jury nie miało łatwego zadania przy wyłonieniu zwycięzców.

  • Pierwsze miejsce w konkursie zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju w składzie: Kamila Kozioł, Weronika Bolanowska, Miłosz Paradysz.
  • Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej  w składzie: Janas Magdalena, Górska Paulina, Ogrodowska Magdalena.
  • Trzecie zaś miejsce zdobyli uczniowie z  Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych w składzie: Maciej Włodarczyk, Gerard Wiktorski, Gabriela Banach
  • Wyróżnienie otrzymała drużyna z Zespołu Szkół im Jana Pawła II w Brzostku w składzie: Lejkowska Karolina, Pietrucha Żaneta, Płaziak Dominika


Nagrodzone i wyróżnione osoby otrzymały nagrody rzeczowe, dyplomy uczestnictwa i pamiątki, za co bardzo dziękujemy naszym partnerom i sponsorom:

  •     Rektorowi Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie,
  •     Piekarni i Cukierni BUCZEK (Głowienka),
  •     Gospodarstwu sadowniczemu Andrzej Urbanek z Korczyny,
  •     SellPrint druk & reklama (Haczów),
  •     Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej,
  •     Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krośnie,
  •     Wojewódzkiemu Inspektoratowi Weterynarii z siedzibą w Krośnie,
  •     EKO Piekarni Kiełtyka w Łężanach.

Serdecznie dziękujemy studentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności - Bartłomiejowi Bielawa, Agnieszce Staniszewskiej, Emilii Szydło, Michałowi Oleksińskiemu, Mariuszowi Pilszak, Karinie Zywar, Karolinie Wilk, Patrykowi Szelc, Ewelinie Michalik Zuzannie Konior, Edycie Rygiel, Dariuszowi Zygmunt, Idze Szymańska, Sylwii Sołtys, Ewelinie Haczela, Ani Rogowskiej, Patrycji Wojtuń oraz Pawłowi Śnieżek za pomoc w organizowaniu tego przedsięwzięcia.
Na zakończenie tego wydarzenia odbył się wykład i warsztat nt. Tradycji zdobienia jajek (różne techniki) i robienia palm wielkanocnych, prowadzony przez Panie Danutę Kurdziel i Marię Głowa z Koła Gospodyń Wiejskich w Iwoniczu.

Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego V edycja.

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito