2 kwietnia 2019 roku w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów oraz nauczycieli kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności.
W konkursie wzięło udział 10 zespołów z następujących szkół ponadgimnazjalnych:
Każdy zespół trzyosobowy miał za zadanie przygotować do degustacji dwa rodzaje dań zimnych (potrawy w postaci np. przystawki, przekąski, sałatki), w których obowiązkowo produktem bazowym było gotowane jajko. Uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją twórczą.
Oceny potraw dokonało Jury Konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki:
Jury Konkursowe przy ocenie potraw brało pod uwagę: wrażenie ogólne, smakowitość, estetykę i innowacyjność kompozycji oraz trudność przygotowania.
Wszystkie drużyny zaprezentowały wysoki poziom, dlatego Jury nie miało łatwego zadania przy wyłonieniu zwycięzców.
Nagrodzone i wyróżnione osoby otrzymały nagrody rzeczowe, dyplomy uczestnictwa i pamiątki, za co bardzo dziękujemy naszym partnerom i sponsorom:
Serdecznie dziękujemy studentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności - Bartłomiejowi Bielawa, Agnieszce Staniszewskiej, Emilii Szydło, Michałowi Oleksińskiemu, Mariuszowi Pilszak, Karinie Zywar, Karolinie Wilk, Patrykowi Szelc, Ewelinie Michalik Zuzannie Konior, Edycie Rygiel, Dariuszowi Zygmunt, Idze Szymańska, Sylwii Sołtys, Ewelinie Haczela, Ani Rogowskiej, Patrycji Wojtuń oraz Pawłowi Śnieżek za pomoc w organizowaniu tego przedsięwzięcia.
Na zakończenie tego wydarzenia odbył się wykład i warsztat nt. Tradycji zdobienia jajek (różne techniki) i robienia palm wielkanocnych, prowadzony przez Panie Danutę Kurdziel i Marię Głowa z Koła Gospodyń Wiejskich w Iwoniczu.
Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego V edycja.