start

Aktualności

Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna - komunikat II

04-05-2015

 

                                         
Rektor
Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowejim. Stanisława Pigonia w Krośnie
prof. dr hab. Grzegorz Przebinda
Rektor
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
prof. dr hab. Roman Kołacz
oraz
Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów
zapraszają na
II Międzynarodową konferencję pt.
„Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
Krosno
6-7 maja 2015
 
Komunikat II
KOMITET HONOROWY KONFERENCJI
mgr Barbara Jaworska-Łuczak (Wiceprezes ds. Produktów Biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych)
prof. dr hab. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu)
prof. dr hab. Roman Kołacz (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
prof. dr hab. Grzegorz Przebinda (Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie)
prof. dr hab. Marek Ziętek (Rektor Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)
KOMITET NAUKOWY KONFERENCJI
Przewodniczący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (Dziekan Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
Członkowie:
prof. dr hab. n. med. Ryszard Andrzejak (Dyrektor Instytutu Zdrowia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu)
prof. dr hab. n. farm. Stanisław Boryczka (Dziekan Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach)
prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Kierownik Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
dr n. med. Józef Forgacz (Ordynator Chirurgii Onkologicznej II Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)
prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka-Józefiak (Kierownik Zakładu Wirusologii Molekularnej Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu)
prof. dr hab. Jan Jasiczak, prof. zw. UEP (Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu)
dr hab. n. farm Ilona Kaczmarczyk-Sedlak (Kierownik Katedry i Zakładu Farmakognozji i Fitochemii, Wydziału Farmaceutycznego, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego)
prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski (Zastępca Dyrektora d/s naukowych Instytutu Biologii Eksperymentalnej UAM, Kierownik Zakładu Mikrobiologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu)
prof. dr hab. Aleksander Koll (Rektor Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu)
prof. dr hab. Roman Kołacz (Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
dr hab. n. biol. Łukasz Łuczaj, prof. URz (Kierownik Zakładu Botaniki Instytutu Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytetu Rzeszowskiego)
dr hab. n. med. Rafał Matkowski, prof. ndzw. UM (II Oddział Chirurgii Onkologicznej Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu, Kierownik Zakładu Chirurgii Onkologicznej w Katedrze Onkologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu)
prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Kierownik Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
prof. dr hab. Jan Oszmiański (Kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
dr o. Marcelin Pietryja (Gwardian Klasztoru Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach, Dyrektor Herbarium św. Franciszka)
prof. dr hab. Maria Ruda (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
prof. dr hab. n. med. Andrzej Szuba (Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych 4 Wojskowego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Prorektor ds. Nauki i Innowacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer (Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego)
prof. dr hab. Marek Ziętek (Rektor Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)
 
KOMITET ORGANIZACYJNY KONFERENCJI
Przewodniczący: dr n. biol. Henryk Różański
dr inż. Jolanta Baran
dr Izabela Betlej
dr inż. Małgorzata Górka
dr inż. Janusz Kilar
dr inż. Anna Pietrasz
dr inż. Stanisław Zając
mgr Joanna Anglart-Różańska
mgr inż. Halina Beń
mgr Lucyna Pojnar
mgr inż. Angelika Uram
Sekretarz:
mgr Iwona Wajs
 
PROGRAM KONFERENCJI
Środa, 6 maja 2015 roku
Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,
 dzielnica Suchodół.
8.30 – 9.15      Powitanie i uroczyste otwarcie konferencji – mgr Franciszek Tereszkiewicz, Kanclerz Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie
- przemówienie Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie –
 prof. dr hab. Grzegorz Przebinda
- przemówienie Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr hab. Roman Kołacz
- przemówienie Prezydenta Miasta Krosna – mgr inż. Piotr Przytocki
- przemówienie Wojewody Podkarpackiego – mgr Małgorzata Chomycz-Śmigielska
- przemówienie Wicemarszałka Województwa Dolnośląskiego – dr inż. Ewa Mańkowska
- przemówienie Rektora Niepublicznej Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu –
 prof. dr hab. n. chem. Aleksander Koll
 
- przemówienie Przewodniczącej Komitetu Naukowego Konferencji – prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
 (Dziekan Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
 
- przemówienie Wiceprezes ds. Produktów Biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych,
 Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych – mgr Barbara Jaworska-Łuczak
- odczytanie adresów okolicznościowych skierowanych do uczestników konferencji – mgr Iwona Wajs
9.15 – 12.45    Wykłady i komunikaty (przewodniczą: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka (Prorektor ds. Nauki i Innowacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu) oraz dr n. med. Józef Forgacz(Ordynator Chirurgii Onkologicznej II Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu)
9.15 – 9.35      Prof. dr hab. Roman Niżnikowski: Wartość dietetyczna i wykorzystanie podrobów owczych
                               (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
9.35 – 9.55      Prof. dr hab. Maria Ruda, dr inż. Janusz Kilar: Dziczyzna – czy ją jedzą i co o niej sądzą mieszkańcy Podkarpacia? (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie)
9.55 – 10.15    Prof. dr hab. Anna Goździcka-Józefiak: Nutrigenetyka i nutrigenomica a profilaktyka zdrowotna (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
10.15 – 10.45     Przerwa kawowa
10.45 – 11.05    Prof. dr hab. Adam Kaznowski: Drobnoustroje i substancje pochodzenia mikrobiologicznego dodawane do żywności (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
11.05 – 11.25    Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Roman Kołacz,
prof. dr hab. Piotr J. Bykowski: Wartość odżywcza ryb – fakty i mity (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Akademia Morska w Gdyni)
11.25 – 11.45     Prof. dr hab. Iwona Wawer: Analiza mieszanin związków obecnych w roślinach z wykorzystaniem spektroskopii NMR i metod chemometrycznych (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
11.45 – 12.05     Dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak: Umckaloabo – niezwykła historia niezwykłej rośliny leczniczej (Śląski Uniwersytet Medyczny)
12.05 – 12.25     Dr hab. Łukasz Łuczaj: Manna jadalna – zapomniane zboże naszych przodków
(Uniwersytet Rzeszowski)
12.25 – 12.40     Dr Henryk Różański, mgr Joanna Anglart – Różańska: Surowce roślinne w oligokompleksach dynamicznych dra Gerharda Madausa (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie)
12.40 – 12.50    Dyskusja i podsumowanie sesji: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka i dr n. med. Józef Forgacz.
12.50 – 14.30    Przerwa obiadowa w restauracji Hotelu Krosno Nafta, Krosno, ul. Lwowska 21.
14.30 – 18.00    Wykłady i komunikaty (przewodniczą:prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański (Kierownik Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu) oraz
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (Dziekan Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu)
 
14.30 – 14.45    Prof. dr hab. Zbigniew Janeczko: Stilbeny roślinne – leki czy nutraceutyki?
(Uniwersytet Jagielloński w Krakowie)
14.45 – 15.00    o. dr Marcelin Jan Pietryja, dr n. biol. Henryk Różański: Skrętnik – Strophantus jako źródło glikozydów nasercowych (Klasztor Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach, Herbarium św. Franciszka, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
15.00 – 15.15    Dr Milena Szalata, Patrycja Marciniak, dr inż. Aleksandra Luwańska, dr Karolina Wielgus: Porównanie zawartości kwasów fenolowych w ekstraktach z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) pochodzącej z uprawy polowej oraz z kultur in vitro (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu)
15.15 – 15.30     Mgr Klaudyna Hebda: Etnobotaniczne wykorzystanie Cistus spp.
(Uniwersytet Jagielloński w Krakowie)
15.30 – 15.45    Mgr inż. Robert Cabaj: Rozwój Tribolium confusum Duv. w wybranych produktach mącznych (Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie)
15.45 – 16.00     Dr Łukasz Wojtyczek: Sposoby przezskórnego wprowadzania substancji leczniczych
(Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
16.00 – 16.15    Mgr Aneta Mrozek – Szetela: Pseudokatalaza – Rewolucyjne rozwiązanie problemu bielactwa i siwych włosów? (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
16.30 – 17.00    Przerwa kawowa
17.00 – 17.15   Dr Karolina Wielgus, dr Mariola Dreger: Zastosowanie olejków eterycznych do konserwacji kosmetyków (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu)
17.15 – 17.30   Dr Mariola Dreger, Tomasz Michalik, Jolanta Wegenke, dr Milena Szalata, dr Karolina Wielgus: Zastosowanie metod biotechnologicznych do pozyskiwania surowca wierzbówki kiprzycy (Chamaenerion angustifolium (L.) Scop.) do produkcji suplementu diety stosowanego w profilaktyce łagodnego przerostu prostaty (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu)
17.30 – 18.00   Dyskusja i podsumowanie pierwszego dnia konferencji: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska oraz prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
19.30 – 1.30    Uroczysty bankiet w restauracji Hotelu Krosno Nafta, Krosno, ul. Lwowska 21.

Czwartek, 7 maja 2015 r.
Miejsce: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im S. Pigonia w Krośnie, ul. Dmochowskiego 12,
   dzielnica Suchodół.
8.30 – 14.00    Wykłady i komunikaty (przewodniczą: prof. dr hab. Maria Ruda (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie) oraz prof. dr hab. Roman Niżnikowski (Kierownik Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
8.30 – 8.45      lic.Patrycja Nowak, mgr Tomasz Wilk, mgr Magdalena Niewęgłowska-Wilk, dr hab. med. Radosław Śpiewak, prof UJ: Zastosowanie plastrowania dynamicznego w redukcji obrzęków i zmarszczek wokół oczu (Uniwersytet Jagielloński)
8.45 – 9.00      Mgr inż. Magdalena Malinowska, mgr inż. Karolina Śliwa, dr inż. Elżbieta Sikora, prof. dr hab. inż. Jan Ogonowski: Właściwości antyutleniające ekstraktów z wytłoków powstałych po produkcji soku jabłkowego (Politechnika Krakowska)
9.00 – 9.15      Dr inż. Elżbieta Sikora, prof. dr hab. inż. Jan Ogonowski: Ekstrakt z chmielu, otrzymany przez ekstrakcję nadkrytycznym CO2, jako składnik kompozycji myjących (Politechnika Krakowska)
9.15 – 9.30      Dr inż.Marta Pisarek: Stan fitosanitarny ziół i ich ochrona przed agrofagami (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
9.30 9.45      Lek. med. Krzysztof Błecha: Resweratrol – esencja wina w kroplach (Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)
9.45 – 10.00    Paulina Płoska, Michał Ostrowski: Propolis w świadomości trójmiejskich konsumentów
                        (Akademia Morska w Gdynia)
10.00 – 10.15   Dr Henryk Różański, dr Dominik Wróbel: Właściwości lecznicze wybranych roślin inwazyjnych Doliny rzeki Lubatówki (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
10.15 – 10.30    Mgr inż. Justyna Samoticha: Content of bioactive compounds and antioxidant activity in apple ciders (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
10.30 – 11.00     Przerwa kawowa
11.00 – 11.15    Mgr inż. Paweł Fekner: Szczaw kędzierzawy (Rumex crispus L.) jako potencjalna żywność funkcjonalna i nowa (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie)
11.15 – 11.30     Mgr Agnieszka Bywalec, dr inż. Magdalena Frączek: Staropolskie kosmetyki naturalne
(Uniwersytet Rolniczy w Krakowie)
 
11.30 – 11.45     Mgr farm. Joanna J. Sajkowska, mgr farm. Paweł Kozielewicz, dr Marcelin Jan Pietryja ofm,
prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer: Badania właściwości tradycyjnych balsamów z wykorzystaniem metod spektroskopowych (Warszawski Uniwersytet Medyczny; School of Clinical and Experimental Medicine, College of Medical and Dental Sciences, University of Birmingham;
Herbarium Św. Franciszka, Klasztor Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach)
11.45 – 12.00    Dr inż. Małgorzata Źródło-Loda, dr inż. Jolanta Baran: Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Pigonia w Krośnie)
12.00 – 12.15    Dyskusja i podsumowanie sesji wykładowych drugiego dnia konferencji -  prof. dr hab. Maria Ruda oraz prof. dr hab. Roman Niżnikowski
12.20 – 13.00    Podsumowanie i zakończenie konferencjiprof. dr hab. Maria Rudaprof. dr hab. Roman Niżnikowski, prof. dr hab. n. biol. Anna Goździcka – Józefiak, prof. dr hab. n. biol. Adam Kaznowski
13.00 – 14.30     Obiad wrestauracji Hotelu Krosno Nafta, Krosno, ul. Lwowska 21.
 

 

 

Pliki do pobrania

Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna - komunikat II

lista aktualności
zporr
Zakupu oprogramowania dokonano w ramach projektu “Budowa szerokopasmowej regionalnej sieci internetowej w Krośnie i w powiecie krośnieńskim współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego"
bip
© 2010.All rights reserved. Realizacja: ideo,
Powered by CMS Edito